Diskuse:Škoda Favorit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jiří Erben v tématu „Druhý automobil?

Ahoj, ta fotka Favorita upraveného na sedan ze Sýrie je dle mého úsudku jednoznačně ukázkou nějaké domácí přestavby, ale je umístěna u informace o dvoukusové pokusné verzi. Mohl by vzniknout dojem, že ty prototypy jezdí dneska někde na Blízkém Východě:-) Kdo se vyzná, mohl by to možná trochu zpřesnit.--Nadkachna 18. 7. 2009, 08:09 (UTC)

Sice opožděně ale přeci jen ted už je fotka umístěna správně a má správný popisek--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 24. 5. 2011, 19:24 (UTC)

Ahoj, tak jsem se do toho pustil, tady jsou mé připomínky:

obecně - to škodovácké číselné označení typů bych buď zapracoval do textu, nebo vynechal, v závorkách jako vysvětlivky se mi to moc nelíbí

Taky bych rozházel víc reference k jednotlivým větám, takhle na konci odstavce to nevypadá hezky (hlavně u úvodu a vývoje)
  • úvod - chybí tam informace, že každá karosářská varianta měla jiný název
  • Vývoj - chybí důvod proč se tak Giugiaro choval (v muzeu říkali, že to bylo proto, že škodovka jeho předchozí práce nerealizovala - půjde to ověřit?)
    • ...Chausson požadoval poměrně vysoký rozpočet a nakonec nejvýhodnější nabídku (28 milionů Kčs za kompletní návrh pěti karosářských variant včetně výrobních výkresů) podal Bertone, se kterým nakonec byla 1. června 1983 podepsána smlouva. - to bych přepracoval tak, aby ta zajímavá informace nebyla v závorce a zároveň bych tam vypsal které karosářské varianty byly ve smlouvě
  • Výroba a modernizace - z textu nevyplývá, zda Felicii vymysleli ve škodovce a pak karoserii upravoval bertone, nebo ji nakreslil bertone, škodovka na ní zapracovala a chtěla odeslat zpět k doladění
    • Chybí mi důvod, proč s bertonem přestali spolupracovat
    • U modernizace 1991 by to chtělo snímek přední části vozu s logem uprostřed
    • informaci o zvětšení rozteče šroubů bych dal do poznámky
    • chybí mi popis verzí L, LS a dalších (pokud jich bylo víc)
    • u verze prima byl tedy jiný motor, když mohla tankovat speciál?
    • Silverline - střešní nosiče měl i favorit, nebo jen forman?
  • Příbuzné typy bych přejmenoval na Karosářské varianty. Už proto, že Forman je v celém článku zmiňován jako varianta Favorita a ne jako příbuzný typ - nebo bych Formana sloučil s úvodem
  • Favorit Fun - Budíky ale byly podbarveny žlutě Tapece vozu byly zbarveny šedivě. - tuhle větu nějak nedokážu opravit
  • Škoda Favorit RS - pod pojmem přeplňován si představím jen turbodmychadlo nebo kompresor, opravdu se tento termín používal u karburátorů?

Jinak by to mělo být všechno, jen je potřeba víc wikiodkazů. Mimochodem, píšeš tu o škodováckých motorech s OHC, jeden prototyp máme ve škole, pokud se k němu dostanu, zkusím ho vyfotit. --Honza chodec (dříve Slfi) 15. 6. 2011, 15:05 (UTC)

odpověď k recenzi[editovat zdroj]

  • typové označení - SPLNĚNO
  • chování Giugiara - SPLNĚNO
  • doplním, o které typy se jednalo - SPLNĚNO
  • konec spolupráce s Bertonem - SPLNĚNO
  • snímek faceliftu 91 doplněn - SPLNĚNO
  • poznámky? fíha, to ani nevim, jak se dělá - SPLNĚNO
  • Verze L, LS a následné LX a GLX doplním, na ty sem opravdu zapomněl - SPLNĚNO
  • o edici Prima zjistím, jak to bylo - SPLNĚNO
  • podle toho článku měly střešní nosiče i Favority - SPLNĚNO
  • přejmenováno - SPLNĚNO
  • věta u FUNU opravena do češtiny - SPLNĚNO
  • formulace u RS - SPLNĚNO

Aktuálně moje poznatky jsou, že mám problém se správnými wikiformulacemi, s tím, kde ještě udělat odkaz a kde ne, s češtinou, s objektivitou a samozřejmě s typografií, jako nedělitelné mezery apod. A nevim, zda tohle zvládnu--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 15. 6. 2011, 17:47 (UTC)

Ty typový označení myslím textu. Tu poznámku udělám, to není problém. S formulacemi, odkazy, češtinou ti pomůžu, na typografii existuje super nástroj ale s objektivitou to bude u mě taky problém. Zatím zdravím.--Honza chodec (dříve Slfi) 15. 6. 2011, 18:09 (UTC)
Tak stejně asi nerozumim, co máš na mysli, kdyžtak to označení tedy uprav tak, jak si to myslel ty. Jinak tu pomoc uvítám, to jsou přesně ty věci, které neumím. Ani ten nástroj nějak nedovedu používat, pokud bys měl čas a chut, tak to nechám na tobě, jinak po zkouškách spíše--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 15. 6. 2011, 18:18 (UTC)
Mrknu na to, teď mám čas.--Honza chodec (dříve Slfi) 15. 6. 2011, 18:41 (UTC)
předělal si i to typové označení? jak si to myslel?--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 16. 6. 2011, 11:12 (UTC)

Tak, právě jsou splněny všechny body, tak to šoupnu mezi dobré.--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 30. 6. 2011, 07:49 (UTC)


Kategorie[editovat zdroj]

Došlo ke změně kategorie vozu z Nižší střední třída na Malé automobily. Co vy na to? Výrobce to deklaroval jako NST, už tehdy AZNP vyráběly vůz na pomezí tříd... Jiří Erben 4. 7. 2011, 21:23 (UTC)

nějaký zdroj by nebyl? a nejlépe v článku? díky. --aleš/ALu 5. 7. 2011, 08:38 (UTC).
Nesouhlasim s tim. V době výroby byl vůz označován výrobcem jako vůz NST a navíc je shodný rozměrově a vesměs výbavou například s typem VW Golf II (stejné roky výroby) a Golf byl vždy NST, takže s tim nesouhlasim, chce to opět vrátit zpět--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 4. 7. 2011, 22:43 (UTC)
NST neodpovídá zařazení v {{Automobily Škoda Auto}}. a navíc, je opravdu o třídu výš než felicie a fabie? --aleš/ALu 5. 7. 2011, 07:57 (UTC).
Ono s Favoritem a Felicií je co se týče tříd trochu problém. Škoda Auto si nikdy nelámalu hlavu, v jaké třídě je vůz, který vyrábí, protože vždy vyráběla pouze jeden typ. Ale je třeba se na to koukat dobou vziku. A Favorit v roce 1987 odpovídal tehdejším vozům, jako VW Golf II, Peugeot 309 nebo Fiat Tipo. A to jsou zástupci Nižší střední třídy. Favorit by k nim vzhledem k rozměrům a charakteru vozu měl rozhodně patřit. Felicie vznikla o 8 let později. A 8 let v automobilovém průmyslu je hodně dlouhá doba. A nesmí se zapomínat na to, že každý nový vůz je větší než předchůdce, pouze Felicie byla vyjímkou, jednalo se totiž pouze o důkladný facelift typu Favorit. Ovšem, když se podíváme na dobu vzniku, tak rozměrům Felicie odpovídají jiné vozy. VW Golf III, A Fiat Bravo jsou zase větší. Felicii rozměrově odpovídají VW Polo, Fiat Punto, Renault Clio. Sice byla Felicie největší ve své třídě, ale pořád už konkurovala spíše malým vozům než NST. Druhým problémem je to, že třída vozů, ve teré byla Felicie nezajímala automobilku Škoda až do roku 1996. Ty první dva roky byla Felicie zase jediným vozem Škody. Pak přišla Octavia a stala se zástupcem NST a Felicie byla zástupcem v kategorii malých vozů (oba typy patřily mezi největší ve třídě). Takže pokud na to hledíme takto historicky, Favorit za svého "života" rozměrově odpovídal Golfu a měl by rozhodně patřit do NST, kam patří Golf. Falicie za svoji výrobní dobu odpovídala Polu a měla by tedy patřit do kategorie malých vozů. Do NST by patřila pouze, kdyby oproti Favoritu "narostla", ale to se nestalo.--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 5. 7. 2011, 09:05 (UTC)
rád věřím, ale jednak je tu {{Automobily Škoda Auto}} a druhak tu nejni zdroj. je nutné to srovnat, jak ... ? mno nejlépe podle zdrojů, jinak je to wp:VV. nerad se rejpám v pěkném článku, nota bene dč. ale všiml jsem si rozporu a upozornil na něj. wp:eso. --aleš/ALu 5. 7. 2011, 09:13 (UTC).
Jestli se můžu vyjádřit - při vývoji Favoritu se vůz srovnával s Golfem a Tipem, takže Škodovka ho chtěla do NST, proti Felicii tehdy bojoval Opel svou Corsou - vozem ve stejné třídě, ovšem rozměrově menším.--Honza chodec 5. 7. 2011, 09:15 (UTC)
a co takhle tam napsat, že dnes by se zařadil do nižší třídy resp. malých vozů, ale výrobce jej tehdy deklaroval do nst? .... ale to je jen nápad. --aleš/ALu 5. 7. 2011, 09:18 (UTC).
Napsat se to tam může ale jinak nemůžeme kategorizovat bývalé automobily podle dnešních měřítek. První Golfy jsou na dnešní poměry hodně malé vozy, navíc staré Jaguáry nebo Mercedesy by pak skončily v NST :-D výše píše Honza Chodec pravdu, Favorita Škoda srovnávala s Tipem a Golfem (a tušim ještě s Mazdou 323) což jsou všechno zástupci NST. Konkurenti Felicie ale byli vždy ze třídy malých vozů. A šablona neni zdroj pro kategorizování--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 5. 7. 2011, 09:25 (UTC)
a co je pak určující? šablona nebo kategorie? tohle je nutné sladit. jsou tam dvě rozdílné informace o tomtéž! to je jádro pudlíka :). --aleš/ALu 5. 7. 2011, 09:29 (UTC).
Pak tedy zbývá upravit šablonu. Do roku 96 je u Škody zbytečné v šabloně označovat nějaké kategorie. Prostě embéčko bylo nástupcem Octavie, Pak Stovka, tu nahradila 742 a místo té nastoupil Favorit. A nástupcem Faboritu je Felicie. Nic víc, nic míň. Od roku 1996 tu byly 2 řady, Octavia v NST a Felicia v malých vozech. Pak přibyl Superb, Roomster a Yeti a Fabia nahradila Felicii. Ale nemám představu, jak konkrétně šablonu upravit, napadá mne její rozdělení. Možná právě od roku 96 do současnosti a pak třeba od 60. let do roku 95.--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 5. 7. 2011, 10:50 (UTC)re
a jen drobnost: v první odstavci je napsáno "Škoda Favorit je osobní automobil nižší třídy" (což jsou asi ta malá vozidla) a v infoboxu je "Třída nižší střední třída". --aleš/ALu 5. 7. 2011, 11:54 (UTC).
co tabulka v Automobil#Třídy osobních automobilů ta je směrodatná? --aleš/ALu 5. 7. 2011, 16:54 (UTC).
Tabulka vypadá v pořádku, proč se ptáš?--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 5. 7. 2011, 17:07 (UTC)

to je dobře, že v pořádku. snažil jsem se v rámci wp:VV napasovat favorita do té tabulky a vylezla mi třída A0. pak jsem se mrknul na jeden zdroj z článku, kde jsem našel opět "nižší třídu". tak už jsem z toho zcela zmaten. co je tedy správně? nechtělo by to nějaký věrohodný zdroj? díky. --aleš/ALu 5. 7. 2011, 17:32 (UTC).

Ale tabulka je podle dnešních aut, když podle ní zařadíš Golfa II, bude taky ve skupině A0. Nemůžeš 20 let staré auto posuzovat podle dnešních měřítek. Vždyt současné Polo je stejně velké jako druhý Golf. A přece kvůli tomu Golfa nešoupneš mezi malé, nebo naopak Polo do NST--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 7. 7. 2011, 15:53 (UTC)
Máš tam zdroje dva, jeden je online, stránku z knížky ti můžu naskenovat pokud nevěříš. Příště doporučuji editovat něco, čemu rozumim--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 9. 7. 2011, 10:52 (UTC)
díky za doplnění zdroje, a omlouvám se ti jestli jsem se tě snad nějak nemístně dotkl. tvou radu si samozřejmě beru k srdci a budu příště editovat jen něco, čemu rozumíš. --aleš/ALu 9. 7. 2011, 12:05 (UTC).
Ne, nedotklo se mě to, jen mi přišlo, že se asi nedomluvíme, jako kdyby tam byla nějaká komunikační bariéra a nevěděl jsem, jak ji prolomit. Nicméně ted vidím, že konec mé věty výše vypadá jak kdybych byl uražen a napsal sem to hnusně, tak se omlouvám, nebylo to myšleno zle. Vlastně díky tobě je článek o chlup kvalitnější --Přeji hezký den! Martin Happy Zub 9. 7. 2011, 14:50 (UTC)

Škoda 781[editovat zdroj]

Zdravím,byl jsem majitelem jednoho prototypu Škody 781 a byl v době mého vlastnictví normálně přihlášen stejně jako další dva vozy o kterých jsem věděl. Já byl majitelem dvoudveřového vozu s motorem OHC které vypadalo jako velký golf původně červené a posléze měnavá hnědá a sám na vlastní oči jsem viděl ještě karosářskou verzi jako by z oka vypadla zadkem VW Jetta červené auto a pak kombi co vypadalo jako malé Volvo a to bylo modré. Nevím jestlo to někdo nesmaže ale tady je na mě mail. autoland@autoland.cz

Buď zdráv, ale nebyl to spíš prototyp řady Škoda 761 až Škoda 764? Tam dvoudveřák, vypadající jako velký Golf, a s motorem OHC skutečně byl. I ten vůz, co vypadal jako Jetta nebo jako malé Volvo. U řady Škoda 781-787 o takových variantách neexistuje věrohodná zmínka. Dá se to zjistit jednoduše: měls pohon na zadní nebo na přední nápravu? Jiří Erben (diskuse) 28. 5. 2012, 06:19 (UTC)

Naprava nostalgickych a nekorektnich informaci[editovat zdroj]

Dost jsem se pozastavil u nasledujici formulace:

"a svými vlastnostmi se mohl ve své třídě postavit vedle západoevropských aut, jelikož měl hospodárné provozní vlastnosti a zájem o něj od počátku překonával výrobní kapacity.[4]"

Vidim zde hned nekolik problemu. Za prve je fraze "ve sve tride" ciste marketingova a nic nerikajici. Ve sve tride se muze kazde auto postavit komukoliv, protoze ve sve tride je samo. Ale vlastne bych to stejne smazal uplne, protoze nemohl. Teda mohl se postavit vedle, ale pak vypadal dost spatne. Ono i oduvodneni "ze se mohl postavit vedle...JELIKOZ mel hospodarne provozni vlastnosti" je snad zretelne z dost uzkeho pohledu, protoze stejne tak bych mohl napsat, ze se vyrovnat nemohl, protoze byl technicky mimo misu.

Odkaz [4] mimochodem uz nefunguje, tak jsem ani nebyl schopen si overit na cem se toto tvrzeni vubec zaklada. Pro porovnani nemecka verze WP nic takoveho neobsahuje, a statistiky neukazuji zrovna ze by se lidi o to auto v zahranici prali.

LinguistManiac (diskuse) 14. 9. 2014, 11:07 (UTC)

Částečně máš pravdu, ta formulace by se mohla upravit. Ale tvrzení, že Favorit byl "technicky mimo mísu", bys musel doložit - tak tichý motor a tak výhodné poměry hmotnost/výkon a spotřeba/výkon v této objemové třídě například koncerny VW a Renault nabízely až v polovině 90. let. To, že německá WP něco nepíše, není důvodem pro to, aby to nepsala česká WP - Áda už je dávno po smrti a tak snad nemusíme jako jediné "směroplatné" údaje brát právě ty od Němců - my máme výhodu, že můžeme pracovat přímo s původními zdroji. Statistiky realizovaného prodeje jsou něco jiného, než skutečná poptávka: šéfkonstruktér Hrdlička sám zminoval příhody z Německa, kdy mu dealer řekl "Vy vyrábíte takový klenot" (doslova Juwel, a Hrdlička umí německy dost dobře na to, aby rozpoznal ironii od vážných slov), ale nechápu československou obchodní politiku, když u vás objednám dvacet aut a vy mi pošlete dvě!" Jenže tehdejší AZNP sotva stíhalo plnit politické úkoly o dodávkách na domácí trh, natož aby stíhalo export. Byla to přesně opačná situace než o čtvrtstoletí dříve u embéček, která šla přednostně do zahraničí...Jiří Erben (diskuse) 14. 9. 2014, 17:04 (UTC)

Druhý automobil?[editovat zdroj]

Musím se vrátit k formulaci "Stal se druhým automobilem s předním náhonem (po Ladě Samaře) v bývalých zemích východního bloku, který nebyl licencí zahraničního modelu a který se svými jízdními a užitnými vlastnostmi mohl poměřovat se západoevropskými vozidly." Takhle to je nepravdivé, protože prvním moderním kompaktem s motorem vpředu napříč byl ve skutečnosti Trabant 601, ne-li dokonce jeho předchůdce P50 (ten dokonce předběhl "etalonový" Morris Mini) a Favorit by tak byl přinejlepším až třetím východoevropským moderním autem. Jak to tedy přeformulovat? Jiří Erben (diskuse) 17. 6. 2017, 15:55 (CEST)Odpovědět