Diskuse:Římskokatolická farnost – arciděkanství Mladá Boleslav

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji přejmenování tohoto článku. Důvodem je snaha o sjednocení, neboť převažuje takové řešení, že informace o farnosti (a to zpravidla jen ty nejzákladnější) jsou obsaženy v článku o farním kostele. Ostatně právě farní kostel je centrem farnosti a ve větších městech bývají farnosti pojmenovány podle farního kostela (např. Římskokatolická farnost u kostela Neposkvrněného Početí Panny Marie Praha-Strašnice). Podle mého názoru je logičtější hledat informace o farnosti v článku o kostele, než hledat informace o kostele v článku o farnosti. Pokud je kostelů ve farnosti více, buď by musely být informace o všech kostelech ve farnosti v článku o dotyčné farnosti, což nepovažuji za vhodné (mohly by tak vzniknout i značně dlouhé články, což je nežádoucí, navíc by se špatně hledal konkrétní kostel), nebo by musely být kostely zvlášť o farnostech a zvlášť o kostelích (pak by ovšem články o farnostech obsahovaly většinou jen „nudné“ základní informace a z článků o farnostech by bylo nutné vyčlenit informace o kostele do samostatného článku). Například u litoměřické diecéze jsem nalezl 13 článků o farních kostelech (kromě dalších článků o filiálních kostelech) a jen 6 článků o farnostech, z nichž některé obsahují informace i o farním kostele. Šárka Praha 18. 7. 2010, 20:42 (UTC)

Dobrý den; zabýval jsem se poměrně podrobně církevní správou a jejími dějinami, mám rozpracované dva tucty článků o farnostech (nikoli však v litoměřické diecézi), takže asi tušíte, že nejsem pro navrhované sloučení. Farnost je územní společenství věřících určité církve, kostel je budova, ten rozdíl se mi zdá nezanedbatelný, i když samozřejmě spolu souvisejí (přibližně jako radnice a obec nebo katedrála a diecéze, pro něž bychom články asi také automaticky neslučovali). Souhlasím s Vámi, že by se články neměly obsahově překrývat (přirozeně určitá zmínka o kostele u farnosti a o farnosti u kostela asi bude nezbytná), ale přesto bych považoval za smysluplné rozlišit článek o farnosti (vývoj jejího území a církevněsprávní příslušnosti, náboženské dějiny, složení obyvatelstva podle víry, duchovní správa, patronát, historické aktivity řeholních společenství ve farnosti, současné aktivity, církevní instituce a charity působící ve farnosti...) a o kostele (stavební historie, urbanistický význam, mobiliář); tak je i většina stávajících článku o kostelích a farnostech koncipována. Kromě toho navrhované sloučení by vyvolávalo technické otázky: např. na Jesenicku, na kterém teď pracuji, se sídlo farnosti několikrát přeneslo z jednoho kostela do druhého, mám tam i farnost bez kostela (protože byl zbourán). Také se v článcích o farnostech často hovoří o všech kostelích, kaplích a jiných drobných církevních stavbách na území farnosti, z nichž většina není dostatečně významná na samostatný článek; tyto informace lze těžko logicky zařadit do hesla o jiném kostele (viz zrovna tuto farnost). A co do "nudnosti", to je věc názoru, mně zrovna "nudné" údaje o farnostech zajímají, zatímco "kostely" (jakožto památky) zas až tolik ne...--RPekař 19. 7. 2010, 07:54 (UTC)
Souhlasím s RPekař-em a také se přikláním k názoru mít kostely a (římskokatolické) farnosti (v Česku) zvlášť a propojit je odkazy, u farností např. v sekci „Kostely a kaple farnosti“ s příp. podsekcí „Nekatolické kostely na území farnosti“ (tak by si i turista po památkách našel „své“ informace). Považuji za vhodný úzus mít články o kostelech pojmenovány „Kostel…“ (či „Kaple…“ apod., ve stylu dle manuálu zde) a stávajících 125 článků o farnostech „Římskokatolická farnost…“; a odlišný Infobox kostel a Infobox Farnost. – Určitému překrytí se ale nelze vyhnout, kostely jsou nyní i v článcích o obcích, kam logicky též patří (další otázkou je, zda méně významné sakrální stavby zařadit do článku o obci či farnosti). --Jirka23 21. 7. 2010, 17:23 (UTC)
Souhlasím s RPekařem a Jirkou23, nemám co dodat.--Jvs 29. 7. 2010, 14:10 (UTC)

Domnívám se, že by bylo vhodné tuto stránku přejmenovat podle toho, jaký má oficiální název v rámci litoměřické diecéze, tedy: Římskokatolická farnost-arciděkanství Mladá Boleslav. Udělal bych to, jenže nejsem až tak zkušený uživatel, abych se orientoval v tom, jak se to dá udělat. Zdraví Vianney