Diskuse:Česká centra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kauza Českého centra ve Vídni a podpory násilí proti komunismu[editovat zdroj]

Podle mého názoru nelze v souladu s principem NPOV hodnotit pravdivost argumentů poslance Dolejše (ačkoliv mi osobně přijde tvrzení ministerstva i vedení centra za důvěryhodnější), správné je uvést postoj a tvrzení obou stran a podložit je nějakým relevantním zdrojem. V tomto duchu jsem provedl úpravu [1]. --Petr Adámek 20:54, 3. 5. 2006 (UTC)

já vaši snahu chápu, ale pokud by někdo tvrdil, že je země placatá, tak tam taky napíšeme, že to je ale v rozporu s většinově přijímaným názorem? trochu se v té situaci vyznám (také mám jedno z triček:) a vím, že ty trička, která obsahovala nějaké násilí, se vůbec netiskla (viz [2] [3]) a tudíž se nemohla ani prodávat (natožpak v ČC ve vídni). už předtím byla ta akce komunistům trnem v oku a jen čekali, kdy se do ní budou moct obout. z mého pohledu (a z pohledu snad každého normálního jedince) se mi proto jeví ono vyjádření buď nesmyslné či záměrně lživé. pokud bychom se měli vyhnout hodnocení, pak bych byl pro formulaci "nařknul ... z prodeje triček, ačkoliv tato se nikdy ani neprodávala." --Power 07:08, 4. 5. 2006 (UTC)
A opravdu to tvrdil Dolejs? Ja vim jen o Grebenickovi, a snad neco v tom smyslu prohlasila i tiskova mluvci KSCM Horeni. --Poko 07:41, 4. 5. 2006 (UTC)
ano, opravdu to tvrdil dolejš (viz [4] a nebo zaznam České televize [5]). osobně si myslím, že zmlátit v přesile kohokoliv je projev méněcennosti a ubohosti, nicméně lživé využití tohoto faktu proti nezúčastněnému protivníkovi mi přijde úplně stejně srabácký podraz. --Power 07:54, 4. 5. 2006 (UTC)
Aha, diky. --Poko 08:15, 4. 5. 2006 (UTC)

Základním principem NPOV je to, že se jako fakta uvádějí opravdu pouze nezpochybnitelná fakta. Jakkoliv jsem přesvědčen, že se uvedená trička opravdu neprodávala, jako nezpochybnitelný fakt to prostě tvrdit nemůžeme. A ani to dokonce nemůžeme sami nějak ověřovat (byť o tom sami třeba opravdu něco víme), protože bychom porušili princip žádný původní výzkum (viz Wikipedie:Co Wikipedie není). Co kdyby se tu objevil nějaký příznivec KSČM a začal tvrdit, že si uvedené tričko někde koupil, a že tu lžeme? Pak bycho nebyli schopni rozhodnout, jestli máte pravdu Vy, nebo on. Proto tu máme princip NPOV, který přednese čtenáři všechna fakta a postoje jednotlivých stran a hodnocení toho, kdo z nich je důvěryhodnější a má pravdu, necháváme na něm. Všechno bychom samozřejmě měli podložit to nějakým relevantním zdrojem (mezi které však nemůže patřit vlastní znalost nebo zkušenost). --Petr Adámek 08:31, 4. 5. 2006 (UTC)

to je krásná teorie, ale v tom případě by se měl také opravit článek Koncentrační tábor, protože existují lidé, kteří zpochybňují zavraždění mnoha miliónů obětí nacismu a komunismu a v článku Josef Stalin by se asi mělo psát, že "někteří si myslí, že to byl masový vrah, ale jiní namítají, že tomu tak nebylo". NPOV je podle mě princip uplatnitelný u záležitostí nejasných nebo nevyjasnitelných, jinak riskujete zanesení reality hroznou vrstvou blábolů.
co víc chcete v tomto případě? výrobce triček tvrdí, že takové nikdy nevyrobil, na jeho webových stránkách se takové koupit nedá, ČC ve vídni odmítá, že by se takové tričko u nich propagovalo či prodávalo ... zatímco jedna strana zde nabízí mnoho důkazů, druhá pouze jedno vágní tvrzení - když řeknu, že jste mimozemšťan, bude to od nynějška muset použít každý, kdo o vás bude někde psát? :) a to, že si někdo takové tričko doma mohl vyrobit nic neříká o tom, o čem se bavíme (to, že se vraždilo v dějinách i jinde, nic nemění na hrůze stalinistických gulagů). v okamžiku, kdy budou moci komunisté svůj výrok čímkoliv podepřít, lze se o tom bavit – do té doby je to jen (dle mého trapné a nízké) nařčení.
abychom se vyhnuly POV navrhuji změnit text na "Poslanec bez důkazů tvrdil, ...", což jen popisuje realitu (žádný důkaz tam neuvedl). jinak díky, že diskutujete, i když máme odlišný názor, oceňuji, že je tu možno vést konstruktivní diskusi. --Power 09:07, 4. 5. 2006 (UTC)

Princip NPOV je jedním ze základních pilířů Wikipedie a je nutné jej dodržet ve všech případech. Pokud máte pocit, že je v tomto směru něco v nepořádku u článků Koncentrační tábor a Josef Stalin, editujte s odvahou. Ale musíte samozřejmě uvést, kdo konkrétně zpochybňuje většinový názor a podložit to citací relevantního zdroje. Naším úkolem není hodnotit, která strana má své argumenty podložené a která ne, hodnocení prostě necháváme na čtenáři. My mu pouze předložíme postoje jednotlivých stran, a ať si o nich udělá obrázek on sám. V žádném případě mu nesmíme nic podsouvat, ať už otevřeně (s využitím nepravdivých argumentů tvrdil) nebo skrytě (bez důkazů tvrdil). Obě formulace totiž jeho vyjádření nějakým způsobem hodnotí a snaží se čtenáře přesvědčit, aby jeho vyjádření nebral vážně.

Já s vámi souhlasím v tom, že osobně mi nepřijde obvinění Dolejše jako podložené; to ale není dostatečný důvod, abychom toto tvrdili i v článku. Můj názor je v tomto směru nepodstatný, stejně jako ten Váš. Podstatné jsou postoje relevantních osob a institucí, v tomto případě jde o Dolejše a KSČM na straně jedné, a o postoj ministerstva zahraničí, Českého centra ve Vídni a organizátorů projektu Trikem proti komunismu na straně druhé (případně další, kteří s tím mají něco společného). Takže i Vaše tvrzení o mém mimozemském původu bude pro případný článek o mě irelevantní :-). --Petr Adámek 09:48, 4. 5. 2006 (UTC)

Ukrajina - Sofie :D ?![editovat zdroj]

Neim, jestli ste si toho někdo všimli, ale k Ukrajině je připsána Sofie. Nic o ČC nevím, takž nebudu hádat, jestli je v Kijevě, ve Lvově nbo snad v Užhorodě, ale prostě to někdo prosím opravte :o)--Hansi Unterwassermann 16:39, 3. 12. 2006 (UTC)