Diskuse:Čára ponoru

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Píše se, že je to čára a zárověň že je to místo, v němž loď plave. To je trochu rozpor, protože to jsou vvě různé věci (křivka nebo bod).

Od kdy je místo bod? To je trochu zjednodušená matematická představa. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Pastorius (diskusepříspěvky)

Máte pravdu, dost jsem to zjednodusil. Ale i tak to bylo dost nepřesné vyjádření. Pod místem, kde loď plave, bych si přesdtavil spíše zeměppisné souřadnice, či naopak celý objem, který loď zaujímá. --Postrach 09:49, 21. 8. 2007 (UTC)


Dále se píše, že v tomto místě klade nejmenší odpor, ale o kus dál je, že na její délka má vliv na odpor. To je IMHO nesmysl. Ponorka s vystrčeným periskopem má zjevně kratší čáru ponoru než kánoe, přesto klade větší odpor ta ponorka. Odpor závisí spíše na velikosti a tvaru rtrupu než na délce čáry ponoru. --Postrach 08:02, 21. 8. 2007 (UTC)


A ještě jeden dotaz: jak je to s rychlými loděmi, které se dymamicky vynořují s vody? Typicky třeba rychlé motorové čkuny či lodi na křídlech? Ty kladou nejmenší odpor při plavbě plnou rychlostí. Je jejich čára ponoru chápána pro ponor v klidu (čára na trupu), nebo je namalována na například pylonech křídel? --Postrach 10:03, 21. 8. 2007 (UTC)