Dečanska (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dečanska
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Historie
Pojmenováno poVisoki Dečani a Dečani
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dečanska (v srbské cyrilici Дечанска) je známá ulice v srbské metropoli Bělehradu. Spojuje Makedonskou ulici s náměstím Nikoly Pašiće. Pojmenována je po klášteru Visoki Dečani, který se nachází v západní části Kosova. Je dlouhá 280 m a má podobu rušné uliční komunikace s několika pruhy. Ústí do ní také Terazijský tunel.

Název[editovat | editovat zdroj]

Ulice patří k nejčastěji přejmenovávaným třídám v srbské metropoli. Nejprve nesla název Kolarska podle původních kolářských dílen. Později byla roku 1892 pojmenována na ulici Dvou jabloní (srbsky Dva jablana). O čtyři roky později se jmenovala Dečanska. V období existence socialistické Jugoslávie se jmenovala Kardeljeva podle Edvarda Kardelja a později Moše Pijade po stejnojmenném partyzánovi. Současný název má od roku 1997.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve 3. století se v její blízkosti nacházela antická nekropole.[1]

Ulice vznikla v roce 1872.

Významné a reprezentativní budovy v Dečanské ulici byly po druhé světové válce znárodněny. V druhé polovině 50. let 20. století byla přebudována do podoby moderní ulice a vznikly zde i současné budovy.[2]

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 39. (srbochorvatština) 
  2. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 484. (srbochorvatština)