Dům U Zlaté dvojky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U Zlaté dvojky
Základní informace
Slohbarokní architektura, gotická architektura a historismus
Poloha
AdresaMalé náměstí 5/9, Staré Město, Praha 1, ČeskoČesko Česko
UliceMalé náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky38213/1-38 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U Zlaté dvojky, dříve také zvaný U Koníčka, je dům čp. 5 na Starém Městě v Praze na Malém náměstí č. 9. Stojí mezi domy U Zlatého rohu a U Tří mečů. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Dům byl postaven před zvýšením terénu Starého Města ve 13. století a zdá se, že již ve 2. polovině 14. století byl rozšířen na dvoupatrový. Poprvé je zmíněn v roce 1400 jako dům U Koníčka. Podloubí bylo patrně postaveno až raně renesančně. Před rokem 1593 byl dům významně rozšířen do dnešního rozsahu, ve druhé polovině 17. století byl opravován. V roce 1790 dům klasicistně upravil Filip Heger, v roce 1803 bylo zazděno loubí. Dům ještě prodělal pozdně klasicistní úpravy v roce 1866 a výraznou změnu interiérů v roce 1940 (podle Pavla Janáka).

Trojúhelný štít je pozdně renesanční, zachovaly se také fragmenty sgrafita. Sklepy (pravděpodobně původní přízemí) mají gotickou křížovou bezžebrovou klenbu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-12-15]. Identifikátor záznamu 150186 : Dům U Zlaté dvojky. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]