Chudinka, má kluka na vojně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chudinka, má kluka na vojně je téma televizního cyklu Bakaláři, který pro vysílání v roce 1977 připravilo pražské studio Československé televize. Podle námětů televizních diváků napsal scenárista Jaroslav Dietl tři televizní povídky: Špionáž, Láska a Obří číše. Režisérem pořadu byl Jaroslav Dudek. Součástí pořadu bylo i vylosování pěti čísel Matesa.

Povídka Špionáž[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Vlastimil Brodský Soukup, Nadin strýc
Taťjana Medvecká neteř Naďa
Ivan Luťanský voják Jirka
Zdeněk Dítě vrchní
Eliška Velímská poštovní doručovatelka
Václav Postránecký mladík před domem

Synopse Nadin snoubenec je na vojně a ona chce po svém strýčkovi, který bydlí nedaleko kasáren, kde Jirka slouží, aby zjistil, zda ji není nevěrný. Strýček se nedobrovolně stává špiónem a Jirku sleduje. V dopisech svou neteř ubezpečuje, že Jirka se objevuje ve společnosti pouze se svými kamarády, což dokládá i pořízenými fotografiemi. Když jednou fotografuje Jirku před kasárnami, je vojáky zadržen a své počínání musí vysvětlit. Když vychází z kasáren, setkává se s Jirkou, který ho pozná. Strýček své poslání utají, ale během hovoru se dovídá, že i Jirka si není věrností své nastávající jistý, a když zjistí, že se strýček chystá jet za Naďou, požádá ho, aby mu prověřil, zda tomu tak opravdu je. Ze strýčka je tak rázem dvojitý špión. Na návštěvu přijíždí právě v okamžiku, kdy se Naďa chystá na dámskou jízdu se svými kamarádkami. Tajně nastaví magnetofon, aby nahrával hovor dívek a nechává je samotné. Naďa na to ale přijde a dojde jí, jaká je situace. Vše napíše svému Jirkovi, který se tak dovídá, že i on byl strýčkem sledován. Strýček upadl v nemilost jak své neteře, tak i jejího snoubence. Po čase obdrží strýček od Nadi další dopis, ve kterém se dovídá, že Naďa a Jirka jsou již svoji a dají mu nabídku, jak si může svou pověst napravit – Jirkův bratranec je na vojně a novomanželé jeho dívce slíbili, že ji ho strýček trochu pohlídá.

Povídka Láska[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Věra Bublíková matka
Vlastimil Zavřel Vlado
Jarmila Švehlová Eva
Josef Vinklář otec
Jiří Ptáčník Petr

Povídka Obří číše[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Josef Větrovec Ludvík Stolín
Stella Zázvorková Stolínová
Kateřina Macháčková Renata
Lenka Kořínková Hanka
Marcel Vašinka Jarda

Tvůrci pořadu[editovat | editovat zdroj]

Moderátoři Vladimír Menšík a Libuše Pospíšilová
Scénář Jaroslav Dietl
Režie Jaroslav Dudek
Kamera Jindřich Novotný
Střih Jaroslav Kotlant a Irena Hampejzová

Technické údaje[editovat | editovat zdroj]

  • Premiéra: 2. červenec 1977 (I. program Československé televize)
  • Studio: Praha
  • Barva: černobílý
  • Jazyk: čeština
  • Délka: cca 75 minut

Z dobového tisku[editovat | editovat zdroj]

Recenzent v Tvorbě (28/1977) pražské vydání Bakalářů na téma Chudinka, má kluka na vojně zhodnotil takto: „Poměrně vyrovnanou úroveň měli tentokrát pražští Bakaláři. Tři scénáře, které podle námětů televizních diváků připravil Jaroslav Dietl s obvyklou, sobě vlastní rutinou, nenechávaly v tomto případě nikoho na pochybách, že vycházejí ze skutečných událostí. Obsahovaly věrohodné zápletky, měly dobré dialogy a na malé ploše rozváděly situace, jejichž průběh i vyvrcholení byl motivicky celkem obratně zpracován. Rovněž po interpretační a realizační stránce neklesly pod běžný standard. Zato mnohem problematičtější byla závěrečná beseda Libuše Pospíšilové s autory jednotlivých námětů, jejíž smysl nám opět (už pokolikáté?) unikl. Jde o to, dozvědět se něco bližšího ze zákulisí předvedených příběhů, poznat názory přítomných osob nebo zbytečně glosovanou konverzací pouze zaplnit čas tradičně rezervovaný na tah Matesa?[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MLČOUŠEK, Vladimír. Televize 27. 6. – 3. 7. Tvorba: týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 13. červenec 1977, čís. 28, s. 20. ISSN 0139-5513. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HRIVŇÁKOVÁ, Olga; MORAVCOVÁ, Jana. Bakaláři: Libuše Pospíšilová, Jaroslav Dietl, Vladimír Menšík, Jaroslav Dudek, Magdalena Dietlová a další.... 1. vyd. Praha: Columbus, 1997. 140 s. ISBN 80-85928-33-7. 
  • MLČOUŠEK, Vladimír. Televize 27. 6. – 3. 7. Tvorba: týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 13. červenec 1977, čís. 28, s. 20. ISSN 0139-5513. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]