Chotěboř (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Chotěboř
Pohled od severozápadu
Pohled od severozápadu
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba1701–1702
Další majiteléKinští
Současný majitelDobřenští
Poloha
AdresaChotěboř, ČeskoČesko Česko
UliceRiegrova
Souřadnice
Chotěboř
Chotěboř
Další informace
Rejstříkové číslo památky21432/6-211 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Chotěboř se nachází v okrese Havlíčkův Brod na severním okraji města Chotěboř (asi 14 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu). Areál raně barokního zámku z počátku 18. století je od roku 1963 kulturní památkou.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chotěboř byla poprvé zmiňována roku 1265. Díky okolním dolům na stříbro i výhodné poloze na křižovatce zemských stezek v roce 1329 koupil osadu král Jan Lucemburský a v roce 1331 ji povýšil na město.[2] Držitelé panství se pak střídali a není známo, kdo a kdy (pravděpodobně ve druhé polovině 14. století) nechal na místě nynějšího zámku postavit gotickou tvrz, doloženou archeologickými průzkumy. Ta ale více než jako sídlo majitelů sloužila k hospodářským a správním účelům. V polovině 17. století postupně chátrala a pravděpodobně požárem v roce 1692 byla zničena úplně. V roce 1698 panství získal rod Kinských a v letech 1701–1702 byl na základech bývalé tvrze postaven nový raně barokní zámek s kaplí Nejsvětější Trojice.

V následujícím období se majitelé opět často střídali, ale zámek prodělal jen malé úpravy (například z konce 18. století je dochována štuková výzdoba zámecké kaple).

V roce 1836 získal panství Jan Josef Dobrzenský sňatkem s Marií Wanczurovou z Rzehnic a od té doby je zámek (s výjimkou let 1948–1992) v majetku rodiny Dobřenských z Dobřenic. V letech 1865–1870 byla provedena novorenesanční přestavba části prvního patra, v letech 1870–1875 vznikl rozsáhlý anglický park. Zámek byl také rekonstruován po požáru v roce 1927 (tehdy získal i svou charakteristickou zvoničku nad severním křídlem).

Když Jan Maxmilián Dobřenský s rodinou v roce 1948 emigroval, zámek převzal stát a od roku 1952 ho využívalo Městské muzeum.[3] Po roce 1989 se Dobřenští vrátili a v roce 1992 získali zámek nazpět. Muzeum tu sídlilo až do konce roku 2019.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chotěbořský zámek je jednopatrová čtyřkřídlá raně barokní budova s mansardovou střechou. Hlavní severní průčelí je devítiosé, v rizalitu je průjezd na arkádové nádvoří. Z jižního průčelí je přes terasu s dvojramenným schodištěm s balustrádou přístup do zámecké zahrady, kde je ve svahu nad zámeckými rybníky segmentové pískovcové schodiště se třinácti stupni. Východní křídlo má silnější obvodové zdivo a gotické sklepy, což svědčí o využití části předchozí středověké tvrze. Ve východním křídle zámku se nachází i zámecká kaple Nejsvětější Trojice, zachovaná v původním stavu z 18. století s barokním portálem, freskami a štukovou výzdobou stropu a stěn.

V parku asi 150 m východně od hlavní zámecké budovy je klasicistní jednopatrová budova tzv. zámečku, která byla určena k obytným účelům.[4]

Kolem zámku je rozlehlý krajinářský park (asi 15 ha) se dvěma rybníky (Horní a Dolní zámecký rybník) a lipovou alejí. Kompozici parku doplňují drobná sochařská díla, rovněž památkově chráněná: klasicistní náhrobek někdejšího majitele zámku Jana Pavla, rytíře z Brachfeldu a jeho ženy Johany (z roku 1813), pískovcová kašna čtyřlistého půdorysu s polopostavou muže nesoucího mísu (z 1. poloviny 19. století), barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti (u vchodu do zámeckého parku, pochází z roku 1720 a byla přenesena z obce Jilem), pískovcová socha sv. Alžběty Durynské (na konci lipové aleje v severovýchodní části parku, dílo sochaře Jana Kalouse z Chrudimi z počátku 20. století), litinový kříž s plastikou Krista na pískovcovém podstavci s vytesaným erbem Dobřenských a letopočtem 1872.

Areál zámku ze západní strany směrem od silnice uzavírá plot s pilíři z režného cihelného zdiva.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. zámek - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-09-10]. Dostupné online. 
  2. Historie, současnost, údolí Doubravy: Chotěboř. www.chotebor.cz [online]. [cit. 2020-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-28. 
  3. Zámek Chotěboř - Kultura.cz. www.kultura.cz [online]. [cit. 2020-09-17]. Dostupné online. 
  4. zámeček - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-09-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]