Chlumecký potok (přítok Chumavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chlumecký potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku6,3 km
Plocha povodí6,9 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-11-04-0210
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj, Malý Chlumec, Velký Chlumec, Skřipel)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Berounka, Litavka, Chumava
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Chlumecký potok je pravostranný přítok Chumavyokrese Beroun ve Středočeském kraji. Délka toku činí 6,3 km.[1] Plocha povodí měří 6,9 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok prameníHřebenech, jihovýchodně od Malého Chlumce, v nadmořské výšce okolo 480 m. Na horním toku směřuje na sever, na středním a dolním toku teče převážně severozápadním směrem. Po prvních zhruba 150 metrech, na 6,1 říčním kilometru,[1] se hlavní pramen spojuje s druhým pramenným tokem. Ten vyvěrá v lesích severně od vrchu Hradec (628 m n. m.) v nadmořské výšce okolo 560 m. Pod soutokem obou zdrojnic se při východním okraji Malého Chlumce nalézá rybník Loužek. Od hráze rybníka pokračuje potok na sever k Velkému Chlumci, kterým protéká. Mezi druhým a třetím říčním kilometrem protéká obcí Skřipel. Zde zadržují jeho vody dva místní rybníky, které jsou nazývány Dvorský rybník a Pechaň. O něco níže po proudu se nachází ještě jeden rybník nazývaný Peklo. Do Chumavy se Chlumecký potok vlévá na 4,9 říčním kilometru,[1] severovýchodně od Neumětel, v nadmořské výšce okolo 300 m.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HEIS VÚV T. G. M. – Vodní toky (str. 594) [online]. [cit. 2016-04-11]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2016-04-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05.