Charodské údolí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charodské údolí

StátIzraelIzrael Izrael
Charodské údolí
Charodské údolí
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charodské údolí (hebrejsky: עמק חרוד, anglicky: Harod Valley) je údolí v Izraeli, v Severním distriktu, které tvoří východní část Jizre'elského údolí. Na rozdíl od západní poloviny Jizre'elského údolí je Charodské údolí odvodňováno do řeky Jordán, a to prostřednictvím vodního toku Nachal Charod (hebrejsky: נחל חרוד, anglicky: Nahal Harod), který pramení v lokalitě Ma'ajan Charod (hebrejsky: מעיין חרוד, anglicky: Ma'ayan Harod).

Na jižní straně je Charodské údolí ohraničeno masivem pohoří Gilboa, na severní straně se pozvolna zdvíhá náhorní planina Ramot Isachar. Na východě plynule přechází do Bejtše'anského údolí.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Pramen Ma'ajan Charod

Pramen Charod je zmiňován už v Bibli, v Knize Soudců 7,1: "Za časného jitra se Jerubaal, to je Gedeón, a všechen lid, který byl s ním, utábořili u pramene Charódu"[1]

Novověké židovské osídlení se v tomto regionu začalo rozvíjet až ve 20. letech 20. století. Šlo o zemědělské osady jako Ejn Charod, Tel Josef nebo Bejt Alfa. Další vznikaly koncem 30. let 20. století jako opevněné židovské body typu Hradba a věž (Nir David). Mezi nimi až do roku 1948 existovaly i četné arabské vesnice, které byly během války za nezávislost v roce 1948 dobyty izraelskými sílami a vysídleny. Etnické složení populace údolí je nyní ryze židovské.

Celý pás údolí je intenzivně zemědělsky využíván. Kromě rostlinné výroby se zdejší zemědělské vesnice specializují na umělý chov ryb v rybnících, které vyplňují značnou část plochy údolí a které sem lákají velké množství ptactva (kormoráni, čápi, rackové).[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sd 7, 1 (Kral, ČEP)
  2. Mt. Gilboa [online]. Jewish Virtual Library [cit. 2010-02-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]