Centrum textilního tisku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrum textilního tisku
Centrum tisku v České Lípě
Centrum tisku v České Lípě
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoČeská Lípa
AdresaU Vodního hradu
ZakladatelMěsto Česká Lípa
Založeno2011
Zaměřenítextilní
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centrum textilního tisku je druhem muzea, vytvořeném v roce 2011 v České Lípě u hradu Lipý. Jeho hlavní náplní je zmapování historie dříve rozšířeného textilního průmyslu na Českolipsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Centrum bylo otevřené pro veřejnost 16. února 2011 v ulici U Vodního hradu, v sousedství bývalého vodního hradu Lipý a Červeného domu. Je svěřena do péče městské příspěvkové organizace Lipý Česká Lípa. Náklady na její vybudování byly 16 milionů Kč.[1]

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Jsou zde k vidění tiskařské stroje a pomůcky z různých období i míst okresu, mnohé ukázky potištěných textilií (vzorníky), dokumentace týkající se textilního průmyslu na Českolipsku. Řadu exponátů zapůjčilo centru Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. K vidění je videoprojekce ze současné výroby textilních potisků.

Nabídka veřejnosti[editovat | editovat zdroj]

Mimo prohlídky exponátů organizuje centrum řadu workshopů za účasti odborníků, během nichž jsou návštěvníkům ukazovány v praxi způsoby používání různých tiskařských technik a mohou si je sami vyzkoušet. Mohou si koupit a potisknout vlastnoručně triko. Od třetího roku existence jsou v prostorách CTT pořádány i koncerty a přednášky.[2]

Otevřeno je celoročně mimo několikatýdenní zimní pauzy a funguje i jako pokladna návštěvníků sousedního hradu Lipý.

Vchod do objektu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kateřina Kotková. Centrum textilního tisku se otevřelo veřejnosti. i-noviny.cz [online]. 2011-02-16 [cit. 2011-02-16]. Dostupné online. 
  2. Kristýna Brožová. Centrum textilního tisku zahajuje v neděli čtvrtou sezonu. Českolipský deník [online]. 2014-02-15 [cit. 2014-02-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]