Cape Cod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cape Cod

StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cape Cod je poloostrov v okrese Barnstable County na jihovýchodě státu Massachusetts na severovýchodě Spojených států. Rozprostírá se na rozloze 878 km² v Atlantském oceánu a v letních měsících jsou jeho pláže turistickou destinací.

Barnstable County (vyznačen červeně) na mapě Massachusetts

V roce 1914 šíji poloostrova u její pevninské základny proťal asi 11 km dlouhý kanál (průplav) Cape Cod Canal, který výrazně zkrátil námořní spojení mezi New Yorkem a Bostonem. Přes průplav vedou dva dálniční mosty Sagamore Bridge a Bourne Bridge, které jsou od sebe vzdáleny asi 6,5 km, a železniční most Cape Cod Canal Railroad Bridge.[1][2]

Geografie a správní členění[editovat | editovat zdroj]

Města okresu Barnstable na historické mapě z roku 1890

Nejvyšším bodem je 93 m vysoký Pine Hill v Massachusetts Military Reservation, výška odtud klesá až ke hladině moře. Jižně od Cape Cod leží Nantucket Sound a větší ostrovy Nantucket, Martha's Vineyard a řetězec ostrovů Elizabeth Islands, z nichž je většina v soukromém vlastnictví.

Cape Cod zahrnuje celý okres Barnstable s 15 městy: Bourne, Sandwich, Falmouth, Mashpee, Yarmouth, Harwich, Dennis, Brewster, Chatham, Orleans, Eastham, Wellfleet, Truro, Provincetown a Barnstable. Dvě z nich (Bourne a Sandwich) se rozkládají i na pevninské části kanálu Cape Cod.

Na některých místech působí vlny erozi pobřeží (žlutě) a unášejí materiál, který se na jiných místech usazuje (vyznačena modře).
Cape Cod na digitální fotografii pořízené astronauty ze stanice ISS.

Původní obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

Cape Cod byl po staletí obýván kmenem Wampanoag. Žili daleko od moře a byli vyspělými zemědělci, využívali les při jeho zachování a řízenými požáry vypalovali podrost. Poutníkům, kteří připluli na podzim 1620 do Zátoky Cape Cod, pomohli přežít první zimu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sklizeň brusinek na fotografii z roku 1906

Giovanni da Verrazzano připlul na Cape Cod z jihu v roce 1524. Nazval ostrov Martha's Vineyard Claudia podle manželky francouzského krále.[3]

Estêvão Gomes, portugalský mořeplavec plující pod španělskou vlajkou, nazval v roce 1525 mys Cabo de la Arenas.[4]

Silniční most Bourne Bridge přes Cape Cod Canal, v pozadí železniční most

.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cape Cod na anglické Wikipedii.

  1. Cape Cod Commission. Comprehensive Economic Development Strategy (CEDS) [online]. [cit. 2020-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 26-03-2010. 
  2. The Opening of the Cape Cod Canal. Bulletin of the American Geographical Society. 1914, roč. 46, čís. 11, s. 832–834. Dostupné online [cit. 2023-04-30]. ISSN 0190-5929. DOI 10.2307/200951. 
  3. BAER, Chris. HISTORY OF MARTHA'S VINEYARD [online]. Historical Records of Dukes County, Massachusetts [cit. 2009-06-27]. Dostupné online. 
  4. David J. Weber. The Spanish frontier in North America. [s.l.]: Yale University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 978-0-300-05917-5. S. 36. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]