Bushveld

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bushveld
Křovinatý Veld
Waterberg, Limpopo
Waterberg, Limpopo

SvětadílAfrika
StátJižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika
BotswanaBotswana Botswana
ZimbabweZimbabwe Zimbabwe
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bushveld (česky Křovinatý Veld) je přírodní oblast v jižní Africe. Leží na severovýchodě Jihoafrické republiky, v provinciích Limpopo a Severozápadní provincii, dále ve východní části Botswany a v provinciích Severní a Jižní Matabelsko v Zimbabwe. Oblast je bohatá na naleziště vzácných minerálů jako jsou andalusit, chrom, kazivec, vanad a především veliké zásoby platiny.

Geografie a podnebí[editovat | editovat zdroj]

Region má subtropické podnebí. Průměrná nadmořská výška je 1 000 m, pohybuje se od 750 do 1 400 m. Bushveld tvoří jak rovinaté plochy, tak hornatý terén. Do oblasti zasahují tři pohoří. Severovýchodní část Dračích hor, pohoří Waterberg a pohoří Soutpansberg. Průměrné roční srážky jsou nízké, pohybují se od 350 do 700 mm.

Bushveld

Flora a fauna[editovat | editovat zdroj]

Vegetační kryt krajiny tvoří suché traviny a keře, místy nižší stromy. Dominantní dřevinou v bezmrazých oblastech je mopan (Colophospermum mopane). Směrem na sever se porost mění na stromovou savanu s travinami jako Hyparrhenia filipendula a stromy jako Terminalia sericea z čeledi Combretaceae a bobovitá Burkea africana. Na jihozápadě převládají trnité křoviny s mnoha druhy akácií, jako je Acacia tortilis, A. nigrescens či A. karoo. Pro oblast waterberských hor jsou charakteristickými rostlinami proteovitá Faurea saligna a bobovité Acacia caffra a Peltophorum africanum. V sušších oblastech se chová dobytek, ve vlhčích se pěstuje tabák, bavlník, kukuřice a citrusy.[1] Z fauny zde žijí například nosorožec tuponosý, nosorožec dvourohý, žirafy, pakoně žíhaní nebo několik druhů antilop (impala, kudu a další).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bosveld na afrikánské Wikipedii.

  1. VOTRUBEC, Ctibor. Afrika: zeměpisný přehled kontinentu a jeho oblastně ekonomické problémy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973, 593 s. S 311.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]