Přeskočit na obsah

Burren (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Burren
Základní informace
Délka toku38,49 km
Plocha povodí154 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řeka Burren (irsky An Bhoirinn, anglicky River Burren) je menší říčka na jihovýchodě Irska v Leinsteru.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Řeka Burren protéká středem hrabství Carlow a je jeho třetí nejdelší řekou, nacházející se takřka uprostřed mezi řekami Barrow a Slaney.[1] Pramení v pohoří Blackstairs na severní straně hory Leinster, v townlandu Raheenleigh a Coolnasnaughta poblíž hranic hrabství Wexford. Poté teče na sever východně od vesnice Fenagh, protéká obcí Rathtoe, a necelé dva kilometry odtud se stáčí na západ, kde se do ní vlévá říčka Aghalona. Na jihu města Carlow se vlévo do řeky Barrow. Povodí říčky Burren je relativně rozsáhlé, délka jejího toku je dlouhá necelých 39 km (22 mil) a vlévá se do ní několik menších přítoků.[2][1][3]

Řeka Burren je oblíbená mezi rybáři, a to především díky hojnému výskytu Pstruha obecného. Z dalších druhů ryb se zde vyskytují lososi, Koljuška tříostná, Koljuška devítiostná a Mřenka mramorovaná.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Proceedings and Papers of the Kilkenny and south-east of Ireland. Vol. IV.–Part I.. Dublin: [s.n.], 1862. Kapitola Extracts From the Journal of Thomas Dineley, Esquire, giving some Account of his Visit to Ireland in the Reign of Charles II., s. 41. 
  2. KELLY-QUINN, Mary (Red.). Assessment of the Extent and Impact of Barriers on Freshwater Hydromorphology and Connectivity in Ireland (Reconnect) [online]. 2022 [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 
  3. South Eastern River Basin District Rivers. Dublin: [s.n.], 2010. Dostupné online. S. 5. 
  4. South Eastern River Basin District Rivers. Dublin: [s.n.], 2010. Dostupné online. S. 9–10. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KELLY-QUINN, Mary (Red.). Assessment of the Extent and Impact of Barriers on Freshwater Hydromorphology and Connectivity in Ireland (Reconnect). 2022.
  • South Eastern River Basin District Rivers. Dublin 2010.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Materiály irské Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) k řece Burren[1]