Budova kosovského parlamentu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vstup do budovy parlamentu.
Pohled na budovu parlamentu.

Budova kosovského parlamentu se nachází v centru hlavního města Kosova, Prištiny, u třídy Agim Ramadani, v blízkosti náměstí Adema Jashariho.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Správní budova byla navržena pro Prištinu hned po skončení druhé světové války, vznikla na místě, kde stála původně synagoga. Modernistickou stavbu inspirovanou lidovou architekturou navrhl bělehradský architekt Bogdan Nestorović v roce 1948. Dominantním prvkem původně velkolepé budovy byla věž s nápadnou střechou umístěná v jejím rohu. Stavební provedení objektu však nebylo kvalitní, budova nebyla pozitivně přijata místním obyvatelstvem v rámci modernizace města v 50. letech 20. století a po určité době i přestala dostačovat potřebám rostoucí metropole autonomní oblasti.

V roce 1960 bylo rozhodnuto o komplexní přestavbě objektu, která byla svěřena Juraji Neidhardtovi ze Sarajeva. Ten ve svém návrhu přestavby odstranil inspiraci lidovou tvorbou Kosova a namísto toho navrhl modernistický palác, inspirovaný myšlenkami švýcarského architekta Le Corbusiera. Pro zlepšení prostupnosti okolí stavby byla její část umístěna na sloupech, zcela byla pozměněna střecha. V průčelí byla umístěna rozměrná okna, stavba byla obložena mramorem.[1] Budova měla být symbolem nového Kosova, které (stejně jako přestavba centra Prištiny) mělo symbolizovat příklon k myšlenkám modernismu.

V budově sídlila kromě parlamentu i Výkonná rada Kosova (oblastní vláda).

Budova byla během války v Kosovu těžce poškozená.[2] Po skončení konfliktu byla obnovena a po nějakou dobu v ní sídlila správa UNMIK. V současné době zde sídlí jednokomorový kosovský parlament. Původní vzhled budovy byl podstatným způsobem změněn.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Arber I. Sadiki: Arhitektura javnih objekata Prištine u razdoblju od 1945 do 1990 godine: Društveni i oblikovni faktori

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [ Článek na portálu oralhistorykosovo (anglicky). oralhistorykosovo.org [online]. [cit. 2019-11-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-02.  Článek na portálu oralhistorykosovo (anglicky)]
  2. [ Článek na portálu vreme.com (srbsky). www.vreme.com [online]. [cit. 2019-11-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-10-07.  Článek na portálu vreme.com (srbsky)]