Bohumil Robeš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohumil Robeš
Narození1. srpna 1930
Holubice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí31. ledna 2019
Místo pohřbeníhřbitov Holubice
Povoláníherec, spisovatel, publicista a politický vězeň
OceněníCena Jihomoravského kraje (2017)
účastník odboje a odporu proti komunismu
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohumil Robeš (1. srpna 1930 Holubice31. ledna 2019[1]) byl český spisovatel, vězněný v době komunistického režimu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Holubicích na Vyškovsku. K jeho zájmům od mládí patřila literatura a divadlo, byl členem řady ochotnických souborů. Hlásil se na AMU, nebyl však přijat kvůli špatnému kádrovému posudku.[2]

Začátkem padesátých let se zapojil do odbojové skupiny SODAN (Skautská organizace demokracie a nezávislosti). V říjnu 1953 byl zatčen a poté odsouzen na pět let do vězení. Vězněn byl mj. v uranových dolech na Jáchymovsku, táboře Vojna na Příbramsku a v Leopoldově. Protože i ve vězení protestoval proti nespravedlnostem, byl mu trest dvakrát prodloužen na celkových 13,5 roku.

Po propuštění v roce 1967 se začal věnovat kulturním aktivitám, psal recenze divadelních představení, filmových premiér a televizních pořadů, spolupracoval s brněnským rozhlasem. Tvořil básně, povídky, úvahy a eseje. Od nástupu normalizace v 70. letech mu takovéto veřejné aktivity byly znemožněny.

Po sametové revoluci se začal angažovat v komunální politice, byl opakovaně zvolen členem obecního zastupitelstva v Holubicích, pracoval jako kronikář obce, knihovník, založil pobočku Konfederace politických vězňů ve Vyškově. Dále pokračoval v literární tvorbě, tématem jeho básní a povídek byly především vzpomínky na léta strávená v komunistických žalářích a vnitřní svět vězňů.[3]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 se stal nositelem Ceny Jihomoravského kraje za hrdinský čin.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Parte – Bohumil Robeš [online]. sdruzenipamet.cz [cit. 2020-05-27]. Dostupné online. 
  2. MÍČEK, Tomáš. Obraz totalitního režimu v díle Bohumila Robeše. Olomouc, 2016. 84 s. diplomová práce. UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra českého jazyka a literatury. Vedoucí práce doc. Mgr. Igor Fic, Dr.. Dostupné online.
  3. CENU JIHOMORAVSKÉHO KRAJE LETOS PŘEVZALO CELKEM 10 OSOBNOSTÍ JIŽNÍ MORAVY [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  4. CENU JIHOMORAVSKÉHO KRAJE LETOS PŘEVZALO CELKEM 10 OSOBNOSTÍ JIŽNÍ MORAVY [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2020-05-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]