Bilantova Lhota (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobrovítov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba13. století
Poloha
Adresavýchodně od vesnice Dobrovítova Lhota, Trpišovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Bilantova Lhota
Bilantova Lhota
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bilantova Lhota je zaniklá tvrz mezi vesnicemi Dobrovítova Lhota a Bilantova LhotaTrpišovicokrese Havlíčkův BrodKraji Vysočina. Dochované tvrziště se nachází v katastrálním území Dobrovítova Lhota na ostrohu nad řekou Sázavou, asi 300 metrů východně od vesnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O tvrzi se nedochovaly žádné písemné zprávy, ale podle archeologického výzkumu vznikla v polovině třináctého století a brzy zanikla požárem.[1] Podle Augusta Sedláčka se ve čtrnáctém století jmenovala Mrázova Lhota. Tu v roce 1391 vlastnil vladyka Jan, po němž ji zdědili synové Ratmír a Albert.[2] Osídlení místa ve čtrnáctém století není jisté, ale je možné, že tvrz byla po požáru obnovena a znovu osídlena.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Tvrz stála na stupňovitě klesajícím skalním útvaru. Přístupnou západní stranu chránila dvojice příkopů. Vnější příkop je hluboký asi tři metry a severně od jádra tvrze obepíná svažité předhradí. Dochovaná hloubka vnitřního příkopu dosahuje šesti metrů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Kolektiv autorů. Encyklopedie českých tvrzí. 1. vyd. Díl I. A–J. Praha: Argo, 1998. 272 s. ISBN 80-7203-068-X. Kapitola Bilantova Lhota, s. 25. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XII. Čáslavsko. Praha: František Šimáček, 1900. 378 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze na Ledecku, s. 116. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]