Bertholdstein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bertholdstein
Poloha
AdresaObere Hollenburger Hauptstraße 44, nordwestlich, Kremže, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky32018
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bertholdstein je zřícenina hradu nacházejícího se na vrcholu kopce nedaleko Hollenburgu, městské části dolnorakouského města Kremže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Freisingský biskup si ve 12. století vymohl v Hollenburgu zřízení vlastní farnosti a jeho nástupce nechal ve 13. století postavit západně od obce hrad. Za biskupa Bertholda von Wehingen (1381-1410) byl hradní komplex rozšířen; hrad je po něm pojmenován jménem Bertholdstein. Hrad byl v průběhu staletí opakovaně zničen válečnými konflikty; po Švédech v letech 1645/46 a Turcích v roce 1683 zde vypukla morová epidemie. V roce 1698 hrad z velké části zničil požár a od té doby je v troskách.

V rámci sekularizace v roce 1805 byl freisingský majetek v Rakousku zkonfiskován císařským kamerálním fondem a v roce 1811 vydražen. Hrad získal v dražbě bankéř a pozdější baron Johann Jakob von Geymüller. Rodina vlastní zříceninu dodnes[1].

Pod bývalým severním předhradím byly v roce 1981 objeveny pozůstatky římské pevnosti Burgus Hollenburg, jež byla součástí římského opevnění na Dunaji.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Burgruine Hollenburg (Bertholdstein) [online]. [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]