Bedfordshire

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bedfordshire
County Hall, sídlo rady hrabství
County Hall, sídlo rady hrabství
Bedfordshire – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoBedford
Souřadnice
Rozloha1 235,4 km²
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel682 311 (2020)
Hustota zalidnění552,3 obyv./km²
Správa regionu
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Oficiální webwww.bedfordshire.gov.uk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedfordshire (zkráceně Beds.) je hrabství v Anglii, které tvoří část regionu Východní Anglie.

Hlavní město je Bedford. Hranice má s Cambridgeshire, Northamptonshire, Buckinghamshire a Hertfordshire. Nejvyšší vrchol je 243 m n. m. na Dunstable Downs v Chilterns.

V roce 2002 byl jako květina hrabství vybrán tořič včelonosný.[1] Tradiční přezdívka pro lidi z Bedfordshire je „Bedfordshire Bulldogs“ nebo „Clangers“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zaznamenané použití jména bylo v roce 1011 a znělo Bedanfordscir, což znamená „Beda's ford“ (brod přes řeku Beda).

Symboly hrabství[editovat | editovat zdroj]

Vlajka[editovat | editovat zdroj]

Vlajka hrabství je tvořena listem o poměru stran 3:5, rozděleným na tři svislé pruhy v poměru šířek 3:2:3 – žluto-červeným, černým a červeno-žlutým. Krajní pruhy jsou uprostřed přerušeny vlnitým pruhem odpovídajícím třetině šířky listu. Tyto pruhy jsou složeny z modrého, bílého, modrého a bílého proužku (u žerdi) a v opačném pořadí ve vlající části. V černém poli jsou pod sebou tři bílé lastury hřebenatky.

Vlnité pruhy symbolizují řeku Ouse, protékající hrabstvím. Lastury byly převzaty z rodového erbu Russelů, vévodů z Bedfordu. Červená a žlutá barva vychází ze čtvrceného erbu Rodiny Beauchampsů, hrabat z Bedfordu.

Vlajka je odvozena ze znaku, který byl udělen Radě hrabství Bedfordshire v roce 1951. I po zániku Rady byl motiv znaku používán ve formě loga, odznaku či insignie řadou místních organizací. Iniciativa místního rodáka Luke Blackstaffea za oficiální vlajku hrabství (převedením již neexistujícího ) získalo podporu místního vrchního šerifa (nejvyšší státní úředník v hrabství) Colina Osborrna a tím i legitimitu potřebnou pro registraci vlajky. Ta byla zapsána do rejstříku 14. září 2014, konečná podoba se však liší od znaku Rady (pořadí pruhů, odstíny modré).[2]

Geografie a geologie[editovat | editovat zdroj]

Nejjižnější konec hrabství je část křídovcového hřebenu známého jako Chiltern Hills. Pozůstatkem je část širokého povodí řeky Great Ouse.

Bedfordshirské skály jsou většinou jílové a pískovcové z období Jury a Křídy.

Správní členění[editovat | editovat zdroj]

Bedfordshire je nemetropolitní hrabství, většinově pod kontrolou Rady hrabství Bedfordshire. Původně bylo rozděleno do tří vládních částí, tzv. distriktů: Bedford Borough, Mid Bedfordshire a South Bedfordshire. Luton jako tzv. unitary authority nespadal pod kontrolu rady hrabství. Communities and Local Government však zvažovala reorganizaci bedfordshirské administrativy. Čtyři zvažované návrhy byly:

  • návrh 1 – zrušit tři distrikty a vytvořit jedinou unitary authority Bedfordshire (Luton by zůstal oddělená unitary authority),
  • návrh 2 – vytvořit dvě unitary authority: jedna založená na distriktu Bedford a druhá (Central Bedfordshire) vzniklá kombinací Mid Bedfordshire a South Bedfordshire (Luton by opět zůstal oddělená unitary authority),
  • návrh 3 – vytvořit dvě unitary authority: jednu kombinací distriktu Bedford a Mid Bedfordshire, a druhá kombinací Lutonu a South Bedfordshire,
  • návrh 4 – vytvořit tzv. enhanced two-tier authority, se čtyřmi místními radami pod kontrolou rady hrabství.

Dne 6. března 2008 se rozhodlo pro návrh č. 2. To znamená, že od 1. dubna 2009 jsou v Bedfordshire tři unitary authority:

  1. Bedford
  2. Central Bedfordshire
  3. Luton

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Níže je tabulka uvádějící strukturu hospodářství Bedfordshiru. Hodnoty jsou v milionech liber šterlinků.

Rok Přidané hodnoty Zemědělství Průmysl Služby
1995 4,109 81 1,584 2,444
2000 4,716 53 1,296 3,367
2003 5,466 52 1,311 4,102

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Vzdělávací systém pro celý Bedfordshire býval organizován Radou hrabství. Když se Luton roku 1997 stal unitary authority, vzdělání v Lutonu spadlo pod přímou kontrolu Rady obvodu Luton. V hrabství se tak vyvinuly dva rozdílné vzdělávací systémy.

Vyšší vzdělání[editovat | editovat zdroj]

V hrabství jsou také dvě univerzityUniversity of Bedfordshire a Cranfield University. Tyto instituce lákají studenty z celé Anglie a i ze zahraničí.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli Bedfordshire není významným cílem dopravy, leží na mnoha hlavních cestách vedoucích do Londýna.

Silnice[editovat | editovat zdroj]

Dvě ze šesti anglických hlavních silnic vedou přes Bedfordshire:

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Tři z anglických hlavních linek vedou přes Bedfordshire:

Letiště[editovat | editovat zdroj]

Letiště London Luton provozuje lety do mnoha destinací v UK, Evropě, Severní Americe a Jižní Africe.

Města a vesnice[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]