Bedřich Frey starší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bedřich Frey starší
Bedřich Frey starší
Bedřich Frey starší
Starosta Vysočan

Narození18. března 1800
Praha Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí19. října 1879 (ve věku 79 let)
Vysočany Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníProsecký hřbitov
DětiBedřich Frey mladší
Profesechemik, farmaceut, statkář, podnikatel a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedřich Frey starší (také uváděn jako Friedrich Frey, 18. března 1800 Praha19. října 1879 Vysočany) byl český chemik, farmaceut, statkář a podnikatel, významný občan a někdejší starosta Vysočan (později součást Prahy). Založil zde první průmyslový podnik v obci, parní cukrovar, a byl průkopníkem oboru cukrovarnictví v zemích Koruny české.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do početné rodiny lékárníka Vincence Valentina Freye a jeho manželky Terezie. Vincenc Frey původně pocházel ze Znojma na jižní Moravě, rodina má své kořeny patrně v Rakousku. V Praze na Staroměstském náměstí Vincenc Frey vlastnil a provozoval lékárnu U bílého jednorožce v domě U Kamenného beránka, kde se Bedřich Frey zaučoval a nabyl zde chemických znalostí. V letech 1826–1830 pobýval ve Francii, kde se seznámil s principem výroby cukru z cukrové řepy, Frey se nadále rozhodl založit své podnikání právě na výrobě cukru.

Parní cukrovar[editovat | editovat zdroj]

Někdejší areál vysočanského cukrovaru, ulice Ke Klíčovu

Roku 1832 zřídil Bedřich Frey ve Vysočanech první primitivní výrobnu cukru. Roku 1835 pak otevřel svůj nový parní cukrovar v empírovém slohu, první průmyslovou výrobnu v obci (později ulice Ke Klíčovu 56/5). Ve stejném roce se Freyovým narodil syn Bedřich mladší. Zabýval se výrobními strojními mechanismy, chemickými i zemědělskými postupy. K zajištění dostatku surovin pro cukrovar měl Frey v pronájmu a později zakoupil usedlost Apolinářský dvůr s přilehlými polnostmi. Jako jeden z prvních zavedl v provozu svého cukrovaru hydraulické lisy, zpracovával také tzv. břečku, odpadní materiál, který vznikal při výrobě v menších cukrovarech a ty ji nedokázaly dále zpracovat. Roku 1850 vzniká v cukrovaru speciální provoz na rafinování cukru.

Starosta Vysočan[editovat | editovat zdroj]

Po jistou dobu také vykonával funkci starosty Vysočan. Byl mecenášem obce, podporoval nemajetné, zasloužil se o výstavbu vysočanské školy.

Od 60. let přebírá vedoucí pozici v továrně syn Bedřich Frey mladší, který pokračuje a rozvíjí otcův podnik. Frey mladší začal ve zdokonalování výroby spolupracovat s plzeňským průmyslníkem Hugo Jelínkem, rovněž byl starostou Vysočan a také první, kdo v Praze a okolí vlastnil telefonní linku, mezi svým bytem a cukrovarem. Roku 1888 pak vydobyl pro rodinu Freyovu znovunavrácení navrácení dědičného šlechtického titulu rytíř Frey von Freyenfels. Manželka adoptivního syna Bedřicha Freye mladšího, Bedřicha Eduarda Freye-Strohmeyera Jindřiška (Henrietta), rozená Kittlová, byla sestrou Emmy Destinnové.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Bedřich Frey starší zemřel ve Vysočanech 19. října 1879 ve věku 79 let a byl pohřben v rodinné hrobce na Proseckém hřbitově. Vysočany se ve druhé polovině 19. století staly jednou z hlavních pražských průmyslových čtvrtí. Na počest podnikatelské rodiny Freyů je ve Vysočanech pojmenována široká městská třída, Freyova.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]