Bazilika Navštívení Panny Marie (Levoča)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bazilika Navštívení Panny Marie (Levoča)
Bazilika Navštívení Panny Marie na Mariánské hoře v Levoči
Bazilika Navštívení Panny Marie na Mariánské hoře v Levoči
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresLevoča
ObecLevoča
Souřadnice
Bazilika Navštívení Panny Marie (Levoča)
Bazilika Navštívení Panny Marie (Levoča)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieVýchodní
DiecézeSpišská
DěkanátLevoča
FarnostLevoča
ZasvěceníNavštívení Panny Marie
Datum posvěcení2. červenec 1922
SvětitelJán Vojtaššák
Architektonický popis
Stavební slohneogotický
Typ stavbyneogotika
Výstavba13. století
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bazilika Navštívení Panny Marie na Mariánské hoře v Levoči patří mezi nejstarší poutní místa východního Slovenska. Pouť se zde koná každoročně první červencovou neděli.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Počátky mariánského kultu sahají až do 13. století. V roce 1247 zde byla postavena první kaple, kterou dal později opravit levočský farář Henrich. Mariánský svátek Navštívení Panny Marie se pojí s příchodem františkánů-minoritů do Levoče v roce 1311. Farář Servác dal v roce 1470 kapli přestavět na gotický kostel a byla tam instalována gotická socha Panny Marie. Lidé sem nepřestávali chodit ani během reformace, ale oživení poutí nastalo až po rekatolizaci. První velká procesí a pouť zde byla 2. července 1671. Dva roky na to se s papežským povolením stal kostel Navštívení Panny Marie místem získání odpustků. Další přestavby kostela byly provedeny v roce 1688 a 1819. V roce 1847 byla postavena dřevěná kaple pro řeckokatolíky.

Dnešní Bazilica minor[editovat | editovat zdroj]

Poslední přestavba se uskutečnila v letech 19061914, kdy kostel získal dnešní podobu. Na hlavním oltáři zůstala původní gotická socha Panny Marie z 2. poloviny 15. století. Nový kostel byl vysvěcen spišským biskupem Janem Vojtaššákem 2. července 1922. Dnes je zde vybudován exerciční a řeholní dům a dům pro poutníky. Z poutního místa pro věřící latinského i řeckého obřadu z východního a středního Slovenska se postupně stalo celoslovenské poutní místo, které navštěvovali lidé navzdory těžkostem i během komunistického režimu.

Papež Jan Pavel II. a Mariánská hora[editovat | editovat zdroj]

Během pouti

Význam tohoto poutního místa nezůstal nepovšimnut ani v Římě. Papež Jan Pavel II. povýšil kostel Navštívení Panny Marie 26. ledna 1984 na menší baziliku (bazilika minor).[1][2] O jedenáct let později 3. července 1995 se zde konala za jeho přítomnosti zatím největší pouť, které se zúčastnilo přes 650 000 lidí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bazilika Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore na slovenské Wikipedii.

  1. Baziliky na Slovensku. trnava.fara.sk [online]. [cit. 2014-08-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. Mons. Viliam Judák: "Chrámy s titulom basilica minor na Slovensku." In: Pútnik svätovojtešský. Trnava : Spolok svätého Vojtecha, 2009, s. 50. ISBN 978-80-7162-769-2

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Mons. Viliam Judák: "Chrámy s titulem basilica minor na Slovensku." In: Poutník Svätovojtešská : Kalendář pro rok 2010 Sestavili Mária Vyskočová a Slavomír Ondič. Trnava : Spolek svatého Vojtěcha, 2009, s. 34-53. ročník 138 ISBN 978-80-7162-769-2

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]