Autobusové nádraží Sarajevo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nástupiště na autobusovém nádraží.

Autobusové nádraží Sarajevo (bosensky Autobuska stanica Sarajevo) je hlavní autobusové nádraží pro uvedené hlavní město Bosny a Hercegoviny. Je umístěno západně od železniční stanice, a to na třídě Put života.

Jedná se o dopravně jednu z nejvytíženějších autobusových stanic v Bosně a Hercegovině, která odbaví denně vyšší stovky spojů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po druhé světové válce se zvýšil počet cestujících autobusy v bosenské metropoli. Dočasně bylo využíváno prostranství před železničním nádražím a jízdenky byly prodávány rovněž v nádražní budově. Tato situace se ukázala být dlouhodobě nevyhovující a neudržitelná, proto v roce 1964 začala dopravní společnost Centrotrans, která provozovala meziměstské spoje v Bosně[2] zabývat otázkou nového nádraží. Nakonec z praktických důvodů padlo rozhodnutí jej umístit poblíž železniční stanice.

Současná autobusová stanice byla zprovozněna dne 6. dubna 1968.[3] Od té doby stanice slouží veřejnosti. Téměř nezničena přečkala Obléhání Sarajeva a válku v 90. letech 20. století.

V roce 2007 městská část Novo Sarajevo ve svém plánu pro rozvoj uvedené lokality počítala s výstavbou nové stanice, nicméně toto nebylo nikdy uskutečněno.[3] A to i přesto, že samospráva přestavbu schválila.[4] V roce 2022 jí zasáhl požár.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Autobuska stanica: Krpljenje postojećeg ili gradnja novog objekta. radiosarajevo.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  2. Sarajevska autobuska stanica. sarajevo.co.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  3. a b Prizor koji dočeka goste Sarajeva nije nimalo reprezentativan: Autobuska stanica 17 godina čeka na obnovu. avaz.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  4. Autobuska stanica u Sarajevu 11 godina čeka bolje dane, Centrotrans ima "prioritetnijih stvari". klix.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  5. Na glavnoj autobuskoj stanici u Sarajevu ponovo počela šalterska prodaja karata. avaz.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]