Austerlitz (Zeist)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Austerlitz (Zeist), provincie Utrecht
Hudební pavilonek na návsi v nizozemském Austerlitzu
Hudební pavilonek na návsi v nizozemském Austerlitzu
Austerlitz (Zeist), provincie Utrecht – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
ProvincieUtrecht
obecZeist
Austerlitz
Austerlitz
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 475 (2017)
Správa
Statusvesnice
Vznik1804
Oficiální webwww.zeist.nl
PSČ3711
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Austerlitz je vesnice v nizozemské provincii Utrecht, která je administrativní součástí města Zeist, vzdáleného od Austerlitzu necelé 4 km směrem na severozápad. V Austerlitzu a přilehlých lesních usedlostech bylo k 18. říjnu 2017 registrováno 1475 obyvatel.[1]

Geografická poloha[editovat | editovat zdroj]

Austerlitz leží v nadmořské výšce kolem 12 metrů v lesnaté oblasti, zvané Utrechtse Heuvelrug, uprostřed západní části stejnojmenného národního parku, který byl založen v roce 2003 a o deset let později rozšířen na celkovou plochu 100 km². Zástavba vsi Austerlitz je vyjmuta z území národního parku a je hranicemi chráněné oblasti obklopena ze všech stran. Předmětem ochrany v národním parku je místní lesnatá krajina s písečnými dunami a vřesovišti. Metropole provincie Utrecht je od Austerlitzu vzdálena vzdušnou čarou zhruba 11 km směrem na západ.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení nizozemského Austerlitzu je spojeno s velkým táborem francouzského vojska o počtu cca 18 000 mužů, zvaným Kamp van Utrecht, který v těchto místech v roce 1804 vybudoval Napoleonův generál Auguste de Marmont. Za vojskem se sem stahovali různí obchodníci a další civilní osoby a tak vznikl základ budoucí osady. Na jejím místě pak v roce 1806 oficiálně stvrdil vznik městečka Napoleonův bratr Ludvík Bonaparte, který byl jako Ludvík I. v letech 1806 – 1810 holandským králem. Městečko dostalo jméno Austerlitz na počest slavné (a pro Napoleona vítězné) bitvy tří císařů, která se uskutečnila 2. prosince 1805 u moravského Slavkova, tehdy známého pod německým jménem Austerlitz. Nizozemský Austerlitz si však nepodržel městská práva dlouho, neboť z Napoleonova rozhodnutí se již od 1. ledna 1812 stalo administrativní součástí města Zeist.

Pamětihodnosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

  • Národní park Utrechtse Heuvelrug
  • Pyramide van Austerlitz – pyramida, vybudovaná Francouzi na oslavu Napoleonova vojenského tažení do střední Evropy (památník se nachází 2 km severovýchodně od Austerlitzu na katastrálním území obce Woudenbergs)
  • Boswachterij Austerlitz – smíšený les (borovice, smrky, duby a buky) v okolí Austerlitzu, po odchodu Francouzů proměněný v hospodářský les s roztroušenými usedlostmi (vilami), rozdělený cestami a alejemi na pravidelné úseky. Součást národního parku Utrechtse Heuvelrug – Noord.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Partnerskými městy nizozemského Austerlitzu jsou:

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Austerlitz (Nederland) na nizozemské Wikipedii.

  1. Kerncijfers wijken en buurten 2017: Austerlitz [online]. Den Haag/Heerlen: Centraal Bureau voor de Statistiek, 2017-10-18 [cit. 2017-12-09]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  2. Austerlitz, provincie Bestuur Regio Utrecht, Nizozemsko [online]. Seznam - mapy.cz [cit. 2017-12-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]