Antiatlas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antiatlas
Údolí Ameln severně od města Tafraút
Údolí Ameln severně od města Tafraút

Nejvyšší bod3 304 m n. m. (Džebel Sírwá)

SvětadílAfrika
StátMarokoMaroko Maroko
Antiatlas na mapě severozápadu Afriky
Antiatlas na mapě severozápadu Afriky
Map
PovodíDra, Sús
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antiatlas (arabsky الأطلس الصغير‎) je pohoří v Maroku, nejjižnější ze třech velkých pohoří Atlasu na severozápadě Afriky. Tradičně je domovem Berberů.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Antiatlas se táhne od pobřeží Atlantského oceánu na jihozápadě Maroka směrem na severovýchod k městu Warzazátu (Ouarzazate, Uarzazat) a pak dále na východ k oázám Táfíláltu (Siyilmasa). Nejvyšší hora je s velkou pravděpodobností Adrar Sirwa (Jebel Sirwa) s výškou 3 304 metrů, další vrchol je Džebel Aklim s nadmořskou výškou 2 531 metrů.

Antiatlas je dlouhý přibližně pět set kilometrů a k sousedícímu Vysokému Atlasu na severu je nejúžeji připojen pohořím Džebel Sírwá u Warzazátu, kde je hlavní hřeben Antiatlasu také přerušen údolím řeky Dra, která od něj odděluje východní část zvanou Džebel Saghro. Na jihovýchodním okraji sousedí Antiatlas se Saharou.

Z geologického hlediska je Antiatlas součástí Africké desky.

Paleontologie[editovat | editovat zdroj]

Tento masiv se stal mezinárodně proslulým paleontologickým místem po objevu kostí zcela neznámého dinosaura Atlasasaura, který osídlil Maroko před 180 miliony let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Antiatlas na německé Wikipedii a Anti-Atlas na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]