Angry Grandpa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charles Marvin Green Jr.
Green v roce 2015
Green v roce 2015
Základní informace
PřezdívkaAngry Grandpa
Datum narození16. října 1950
Místo narozeníChatham County, Georgie, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Datum úmrtí10. prosince 2017 (ve věku 67 let)
Místo úmrtíSummerville, Jižní Karolína, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Příčina úmrtíjaterní cirhóza
DětiMichael Green, Jennifer Green, Charles Marvin Green III, Kimberly Green-Pratt
RodičeDorothy Mae Green, Charles Marvin Green Sr.
YouTube
Název kanálu
Založení kanálu19. června 2010
Počet odběratelů
  • 4 760 000 TheAngryGrandpaShow
  • 956 000 GrandpasCorner
(k 2. březnu 2024)
Jazykangličtina
Webtheangrygrandpa.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Marvin Green Jr. (16. října 1950 Chatham County, Georgie10. prosince 2017 Summerville, Jižní Karolína), známý spíše jako Angry Grandpa, byl americký youtuber.

Během deseti let nasbíral Greenův kanál TheAngryGrandpaShow na YouTube celkem 4,7 milionu odběratelů a 1,6 miliardy zhlédnutí. Po předchozích zdravotních komplikacích Green v roce 2017 zemřel na cirhózu jater.

YouTube kariéra[editovat | editovat zdroj]

Kanál TheAngryGrandpaShow byl původně založen v roce 2007 na platformě Break.com Greenovým synem Michaelem a stal se známým především díky svým takzvaným „prankům“, v nichž Green reagoval na provokace svého syna sprostými výkřiky a ničením nábytku, kuchyňských spotřebičů a elektroniky. Značnou pozornost si získaly také jeho komentáře a přehnané reakce na různé události a kontroverzní témata.

Poté, co si Green získal publikum na webu Break.com, přesunul se na YouTube a sklidil zde velký úspěch. Mezi Greenova nejpopulárnější videa patří jeho reakce na videoklip k singlu „Friday“ od Rebeccy Black, který se v roce 2011 umístil v žebříčku virálních videí deníku The Guardian, nebo Greenovo roztrhání lístků na WrestleManii jeho syna, zničení synovy konzole PlayStation 4, rozbití televizoru během zápasu Super Bowl 50 poté, co byl frustrovaný z prohry svého oblíbeného týmu a prank, při kterém sekal katanou do nejsmradlavějšího ovoce na světě. V poměrně neobvyklém žánru na jeho kanále Greenův syn daruje svému otci, který do té doby žil v přívěsu, nový dům a později Chevrolet Bel Air z roku 1955, který vlastnil v mládí, což způsobilo, že Green reagoval výjimečně s radostí a vděčností.

Když byly kladeny otázky ohledně pravosti obsahu ve videích, včetně YouTubera Raye Williama Johnsona, Greenův syn popsal že za to může otcova bipolární porucha, kterou má po něm částečně dědičnou.

V prosinci 2015 Green vydal coververzi na píseň od Waylonga Jenningse „The Most Sensible Thing“ ve spolupráci s hudebníkem Shooterem Jenningsem, se kterým dříve natáčel videoklipy. Od prosince 2020 YouTube kanál stále provozuje Greenův syn. Nahrává tam především posmrtná videa, která vznikla před Greenovou smrtí.

Osobní život a smrt[editovat | editovat zdroj]

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Green vyrůstal v chudé rodině v Charlestonu v Jižní Karolíně. Ve škole byl šikanovaný kvůli své váze, což zapříčinilo jeho simulovaní nemoci, aby nemusel do školy. V jeho dětství se také jeho otci přihodila vážná dopravní nehoda, kvůli které bylo jeho celé tělo kromě hlavy a krku ochrnuté. To způsobilo že jeho rodina byla ve finanční krizi.[1]

Dospělost[editovat | editovat zdroj]

V dospělosti se Green dvakrát rozvedl a byl otcem pěti dětí. Jako rodič a před svou kariérou na YouTube se Green popisoval jako „360kilový alkoholik a odtažitý otec“. Později na YouTube přijmul svůj status celebrity a byl to pro něj nový smysl života. V roce 2015 měl Green podle odhadů hodnotu 1,5 milionu dolarů (přibližně 36 050 000 Kč).

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Green se potýkal s několika zdravotními potížemi, včetně zápalu plic, ledvinových kamenů a rakoviny kůže, z nichž poslední přešla do remise. Poté, co zkolaboval na synově oslavě 4. července v roce 2017, mu byla diagnostikována cirhóza jater. Po měsících zhoršujícího se zdravotního stavu Green na následky nemoci 10. prosince 2017 ve svém domě ve věku 67 let zemřel. Kromě kolegů z YouTube mu kondolence zaslali Roseanne Barrová, Shooter Jennings a Paul Heyman, přičemž poslední z nich ho označil za „průkopníka YouTube“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Angry Grandpa na anglické Wikipedii.

  1. Charles Green Jr. Angry Grandpa Wiki [online]. [cit. 2022-07-24]. Dostupné online. (anglicky)