Angelika Cawdor Lažanská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Angelika Lažanská z Bukové
Narození17. února 1944 (80 let)
zámek Chyše
ChoťHugh John Vaughan Campbell, 6th Earl Cawdor (od 1979)[1]
RodičeProkop Lažanský z Bukové[2] a Ingeborg z Königswaldu
RodLažanští z Bukové a Campbellové z Cawdoru
PříbuzníLady Emma Campbell (nevlastní dcera)
Liza Campbell (nevlastní dcera)
Colin Campbell, 7th Earl Cawdor (nevlastní syn)
Frederick Campbell (nevlastní syn)
Lady Laura Campbell (nevlastní dcera)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lady Angelika Cawdor Lažanská, rozená hraběnka Lažanská z Bukové a Chyše (v britském prostředí Angelica Campbell née Lazansky von Bukowa, Countess Cawdor, * 17. února 1944, zámek Chyše) je česká britská šlechtična původem ze starého českého rodu Lažanských z Bukové, provdaná hraběnka Cawdor. Působila v oblasti zahradnictví a ekologického zemědělství.[3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Nově zrekonstruovaný zámek Chyše.
Hrad Cawdor.

Narodila se jako dcera českého šlechtice Prokopa IV. Lažanského z Bukové a jeho manželky Ingeborg, rozené z Königswaldu.

Její matka byla  průkopnici ženského letectví a na rodovém panství v Chyši měla vlastní letiště a hangár. Otec za nacistické okupace přijal německé občanství, proto byla v roce 1945 její rodina na základě Benešových dekretů po druhé světové válce vyvlastněna a nucena vystěhovat se ze země. Odcestovali do Rhodesie, dnešního Zimbabwe, kde v roce 1969 zemřel její otec.

V roce 1979 se provdala za anglického šlechtice Hugha Johna Vaughan Campbella, 6. hraběte z Cawdoru (6. 9. 1932 – 20. 6. 1997).[4] Po sňatku žili manželé na hradě Cawdor ve Skotsku. Hrad je velmi atraktivní pro turisty, neboť se zde odehrává děj tragédie Macbeth Williama Shakespeara, a právě na tomto hradě měl být zavražděn skotský král Duncan I. To však historicky není možné, neboť Duncan zemřel v roce 1057, zatímco hrad byl postaven o více než 300 let později.

Rodný zámek v Chyši Angelika Lažanská poprvé navštívila v 60. letech 20. století a poté po sametové revoluci. Zámek byl po 40 letech socialistického hospodaření ve velmi špatném stavu, roku 1996 jej však koupil Vladimír Lažanský z jiné větve rodu a zrekonstruoval ho, včetně zámeckého parku a pivovaru. Angelika Cawdor Lažanská se svou sestrou Mechtildou Chyši znovu navštívila v roce 2011 a přispěla na obnovu kříže, který zde v roce 1833 zřídila její prababička Terezie Lažanská.

Jelikož její otec Prokop neměl mužského potomka, žije v současnosti už jen rakouská větev rodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07].
  2. Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. Angelica Campbell (née Lazansky von Bukowa), Countess Cawdor - National Portrait Gallery. www.npg.org.uk [online]. [cit. 2022-02-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Dinastie Europee /  European Dynasties. familytrees.genopro.com [online]. [cit. 2022-02-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Lady Angelika Cawdor Lažanská — Lidé. Česká televize [online]. [cit. 2022-02-28]. Dostupné online.