Androctonus amoreuxi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAndroctonus amoreuxi
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádštíři (Scorpionida)
ČeleďButhidae
Rodštír (Androctonus)
Binomické jméno
Androctonus amoreuxi
(Audouin,1826)
Poddruhy
  • A. amoreuxi amoreuxi (Audouin, 1826)
  • A. amoreuxi baluchicus (Pocock, 1900)
  • A. amoreuxi levyi (Fet, 1997).
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Androctonus amoreuxi, lze také Scorpio amoreuxi je největším zástupcem rodu Androctonus a největším severoafrickým štírem vůbec. Tento štír patří do čeledi Buthidae. Samci tohoto druhu nemají rozšířené poslední zadečkové články.

Lze jej snadno zaměnit za štíra tlustorepého (Androctonus australis).

Areál rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Androctonus amoreuxi obývá hlavně pouště Afriky: (Alžírsko, Burkina Faso, Čad, Egypt, Etiopii, Libyi, Mauretánii, Maroko, Senegal, Súdán) a Asii: (Afghánistán, Írán, Izrael, Jordánsko, Pákistán a Saúdskou Arábii).

Jed tohoto štíra je nebezpečný , nevyrábí se proti němu sérum, ale přesto je v Česku často chován společně s A.australis. Bodnutí tímto druhem není tak závažné jako u A. Australis nebo L. Quinquestriatus, ale neobejde se bez lékařského ošetření.

Chov[editovat | editovat zdroj]

K chovu je nutné terárium alespoň 30 × 20 × 25 cm. Jako podklad je vhodný písek se zeminou o výšce alespoň 5 cm. Přes den je nutné vyhřívat až na 30 °C a v noci nechat klesnout až k 20 °C. Je nutná miska s vodou a jeden vlhký kout terária. Dožívá se 10 a více let. Dokáže zabít i větší kořist a je jej možné krmit myšaty. V přírodě se ukrývá pod kameny. V norách jej nalezneme jen vzácně na rozdíl od Androctonus australis.Při odchovu je nutné po prvním svleku mlád'ata přemístit a chovat odděleně.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]