Anastasia Melnyčenko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anastasija Melnyčenková
Narození30. července 1984 (39 let) nebo 1984 (39–40 let)
Haivoron
Alma materInstitut žurnalistiky Kyjevské univerzity
Povolánínovinářka, aktivistka a spisovatelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Anastasia „Nastya“ Melnychenko (ukrajinsky Настя Мельниченко; * 1984) je ukrajinská aktivistka a spisovatelka, která píše o sociálních, historických a kulturních otázkách. Je spoluzakladatelkou neziskové lidskoprávní organizace STUDENA. Je také známá jako iniciátorka kampaně na sociálních sítích #IAmNotAfraidToSayIt na Ukrajině a v Rusku v roce 2016, předchůdce hnutí MeToo.

Studium[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 získala bakalářský titul na Institutu žurnalistiky Kyjevské národní univerzity Tarase Ševčenka. V roce 2010 získala magisterský titul s vyznamenáním v oboru archeologie a historie Ukrajiny na Národní univerzitě Kyjev-Mohyla. V roce 2018 se zapsal do postgraduálního programu managementu na Ukrajinské katolické univerzitě.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Melnychenko začala svou kariéru jako novinářka. Během roku 2000 psala pro ukrajinské noviny, tiskové agentury a časopisy. V roce 2007 sloužila jako šéfredaktorka časopisu Golden Age (Золотий вік). Pět let byla šéfredaktorkou rodinného časopisu Zhila (Жила).

V roce 2010 začala pracovat jako projektová koordinátorka, organizovala konference, přednášky a festivaly. Mezi projekty, na kterých pracovala, byly „Rovnost a práva žen na Ukrajině“, projekt vedený Rozvojovým programem Volyňské centrum pro výzkum a obrodu; a putovní kulturní a vzdělávací festival „Ze země na Ukrajinu.“

Projekt #IAmNotAfraidToSayIt[editovat | editovat zdroj]

5. července 2016 si Melnychenko přečetla online diskuzi, ve které bylo oběti znásilnění řečeno, že za to může ona. Melnychenko na to reagovala zveřejněním příspěvku na Facebooku, ve kterém vyprávěla o své osobní zkušenosti se sexuálním zneužíváním a zavrhla myšlenku, že za to může ona sama. Zahrnula hashtag v ukrajinském jazyce #яНеБоюсьСказати, což v angličtině znamená #IAmNotAfraidToSayIt nebo #IAmNotAfraidToSpeak. V rozhovoru pro Medúza později ten měsíc řekla:

U nás, a ano obecně v celém postsovětském prostoru, se lidé místo jednoznačného obviňování násilníka hned začnou ptát, co ta žena udělala špatně. Chtějí vědět, co s ní je. Možná měla na sobě krátkou sukni? Možná šla domů příliš pozdě? Nebo možná byla opilá? Nakonec je žena vinna jednoduše proto, že se narodila jako žena.[1]

Její příspěvek se velice rozšířil a brzy poté začaly ženy v Rusku a na Ukrajině zveřejňovat své vlastní příběhy sexuálního obtěžování a napadení. Mnozí uvedli, že to bylo poprvé, co o incidentech mluvili. Do srpna 2016 téměř 200 000 žen a mužů vyjádřilo podporu nebo sdílelo své příběhy na sociálních sítích pomocí jejího hashtagu.[2] V roce 2018 vydala stejnojmennou knihu.

Knihy[editovat | editovat zdroj]

  • 2019 – A teď je všechno jinak. Nakladatelství Vydavnytstvo
  • 2019 – Z Khruli do Ziuziuky. Nakladatelství Teza.
  • 2019 – Co se nachází v Khruli. Nakladatelství Teza.
  • 2017 – #IAmNotAfraidToSayIt. Nakladatelství Folio.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anastasia Melnychenko na anglické Wikipedii.

  1. The woman who wasn't ‘afraid to say it’ Anastasiya Melnychenko explains her campaign to get Ukrainians and Russians talking about sexual violence. Meduza [online]. [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. NEMTSOVA, Anna. A Revolution Has Started Against Rapists in Ukraine and Russia. The Daily Beast. 2016-08-11. Dostupné online [cit. 2023-06-30]. (anglicky)