Alessandro Dordi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Alessandro Dordi
Vyobrazení tří mučedníků diecéze Chimbote, odshora: Michał Tomaszek, Zbigniew Strzałkowski a Alessandro Dordi
Vyobrazení tří mučedníků diecéze Chimbote, odshora: Michał Tomaszek, Zbigniew Strzałkowski a Alessandro Dordi
Církevřímskokatolická
Svěcení
Kněžské svěcení12. června 1954
světitel Giuseppe Piazzi
Osobní údaje
Datum narození22. ledna 1931
Místo narozeníGromo San Marino, Gandellino
Italské královstvíItalské království Italské království
Datum úmrtí25. srpna 1991
Místo úmrtíChimbote
PeruPeru Peru
Příčina úmrtízastřelení
Místo pohřbeníGromo San Marino, Gandellino, Itálie
Národnostitalská
Svatořečení
Začátek procesu9. srpna 1996
Beatifikace5. prosince 2015
Chimbote, Peru
beatifikoval papež František
Svátek25. srpna
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhokněz a mučedník
Atributykněžský oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alessandro Dordi (22. ledna 1931, Gandellino25. srpna 1991, Chimbote) byl italský římskokatolický kněz a misionář v Peru, kde byl zastřelen členy teroristického hnutí Světlá stezka. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho hrobka na hřbitově v Chimbote

Narodil se dne 22. ledna 1931 v horské vesničce Gromo San Marino (část obce Gandellino) v Itálii jako druhý z devíti dětí v hluboce věřící katolické rodině. Rozhodl se stát knězem a absolvoval kněžský seminář v Bergamu. Již během studia se připojil k misijní komunitě, kde se připravoval na misijní působení.

Dne 12. června 1954 jej biskup diecéze Bergamo Giuseppe Piazzi vysvětil na kněze. Byl poslán do italského města Porto Viro, kde vystřídal působení v několika farnostech, patřících do diecéze Chioggia. Vedl zde také vzdělávací středisko.

Poté po dobu třinácti let vykonával pastoraci pro italské emigranty ve Švýcarsku. Následně byl poslán do Peru, kde vykonával pastorační činnost ve farnostech diecéze Chimbote. Zde za pomocí charity otevřel centrum pro ženy a organizoval sdružení pro matky.

Situace zde však nebyla bezpečná, působilo zde teroristické hnutí Světlá stezka. To si dne 9. srpna 1991 vzalo na svědomí smrt dvou polských minoritských kněží, bl. Zbigniewa Strzałkowskiho a bl. Michała Tomaszeka, kteří vykonávali pastoraci v týž diecézi jako on.

Dne 25. srpna 1991 se večer vracel z bohoslužby ve vesnici v doprovodu dvou laiků. U Chimbote dorazili k místu, kde byla cesta zatarasená kameny. Vystoupil z vozidla, když ho přepadli a zastřelili dva muži v kuklách. Jeho dva společníci později celou situaci popsali. Pohřben je na hřbitově v jeho rodném Gromo San Marino.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 9. srpna 1996, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 3. února 2015 podepsal papež František dekret o jeho mučednictví.

Blahořečen pak byl spolu s dalšími dvěma mučedníky z té doby, polskými minoritskými kněžími Michałem Tomaszekem a Zbigniewem Strzałkowskim dne 5. prosince 2015 v peruánském městě Chimbote. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Angelo Amato.

Jeho památka je připomínána 25. srpna. Je zobrazován v kněžském oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]