Aleje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: alej.
O vesnici, součásti Františkových Lázní, pojednává článek Aleje (Františkovy Lázně).
Lovecký zámeček Aleje
Lovecký zámeček Aleje
Lovecký zámeček Aleje
Základní informace
Slohempír
Výstavba1815-1817
StavebníkEduard Collalto
Další majiteléCollaltové
Současný majitelNadace českého výtvarného umění
Poloha
AdresaJestřebí 53, Brtnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Aleje
Aleje
Aleje, Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky18211/7-4865 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Aleje (někdy též Jestřebí) byl vystavěn v lesích u Kněžic, v katastrálním území vesnice Jestřebí, místní části Brtnice.[1] Od roku 1972 je objekt kulturní památkou.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1623 bylo zkonfiskované brtnické panství, které předtím patřilo Hynku Brtnickému z Valdštejna, císařem Ferdinandem II. prodáno Collaltům. Vlastní zámeček byl na tomto panství vystavěn v letech 18151817 knížetem Eduardem III. Collaltem v empírovém slohu. V majetku rodu Collalto e San Salvatore pak zůstal do roku 1945 a sloužil hlavně k lovům, okolní hájovny pak sloužily jako byty hajných. V 30. letech 19. století byla v zámku umístěna meteorologická stanice[3]. V roce 1945 byly statky Collaltů na základě Benešových dekretů zkonfiskovány. Zámeček Aleje byl následně využíván jako rekreační středisko pro výtvarníky a spravoval jej Český fond výtvarných umění (ČFVU).

V 80. letech 20. století prošel zámeček rekonstrukcí, během níž došlo k odstranění některých původních prvků. Naopak přibyly křišťálové lustry, pseudoperské koberce a k vytápění se začaly využívat akumulačky. V sousedství areálu vznikla navíc stodola a dřevěné rekreační chaty.

Po zániku Fondu zdědila zámeček – ovšem bez pozemků – Nadace českého výtvarného umění (NČVU). Teprve v roce 2010 se nadaci podařilo získat také pozemky a mohlo se tak začít s postupnou rekonstrukcí objektu, restaurována byla ústřední dřevěná vežička zámku.

V roce 2022 bylo však oznámeno, že Nadace českého výtvarného umění objekt chce prodat. Od roku 2010 NČVU pouze opravila střechu objektu. V roce 2022 byl nabídnut městům Brtnice a Jihlava, ale ty o zámek zájem nemají.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o ojediněle dochovaný areál empírového loveckého zámečku se čtyřmi hájovnami (dochovaly se tři, ze čtvrté zůstaly jen základy) a dvojicí otevřených polygonálních altánů.

Centrální zámek, stojící na mýtině v průseku lesních cest, je patrová budova s oválným sálem v prvním patře a dvěma pokoji. V přízemí se nacházel deputátní byt revírníka[5].

Okolo ní se nachází lesy s hvězdicí sedmi průseků, tzv. alejí – Stonařovská, Brtničská, Opatovská, Kněžická, Jestřebská (též Brtnická), Zelená a Tabulní – sbíhajících se na mýtinu okolo zámečku. Právě tyto průseky daly tehdejšímu lesnímu komplexu název.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Zámeček je dostupný především alejemi rozbíhajícími se od něj do sedmi směrů. Stonařovská alej jej spojuje se Stonařovem, Tabulní se silnicí II/402 (nedaleko od odpojení silnice II/403 směrem na Stonařov), Jestřebská se silnicí II/402 (od křižovatky směrem k Vísce) a dále s Jestřebím, Kněžická s Kněžicemi, Opatovská s Karlínem a dále s Opatovem, Brtničská s Brtničkou (po polní cestě se dá odbočkou dojít i do Dlouhé Brtnice) a Zelená se silnicí I/38 u Stonařova. Stonařovskou alejí vede cyklostezka 5200 a Tabulní a Opatovskou cyklostezka 5111. Stonařovskou a Zelenou alejí prochází trasa NS Údolím Jihlávky na Aleje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NČVU / Zámek Jestřebí aneb Aleje. www.ncvu.cz [online]. [cit. 2013-01-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-04. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-20]. Identifikátor záznamu 128908 : myslivna Aleje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. VEČEŘA, Jan. Domopis Kněžic u Jihlavy.. Jihlava: Národní jednota pro jihozápadní Moravu v Kněžicích, 1937. S. 63. 
  4. JIRKŮ, František. FOTO: Zámek Aleje jihozápadně od Brtnice je na prodej. Výjimečná stavba je ale zanedbaná. ČRo Vysočina [online]. Český rozhlas, 2022-02-04 [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. 
  5. KOUMAR, Jan. Myslivost a lov na statcích Collaltů v Československu (1918-1945). Prameny a studie. 2021, roč. 2021, čís. 69, s. 81–94. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]