Aldeburgh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aldeburgh
Aldeburgh
Obecní shromaždiště
Obecní shromaždiště
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
RegionVýchodní Anglie
HrabstvíSuffolk
Aldeburgh na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel2 466 (2011)
Správa
Telefonní předvolba01728
PSČIP15
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aldeburgh (/ ˈɔːlbərə / AWL-bər-ə) je anglické město ležící na pobřeží Severního moře v hrabství Suffolk na sever od řeky Alde.

Město bylo domovem skladatele Benjamina Brittena a je centrem anglického festival hudby a umění Aldeburgh Festival, který založil Britten v roce 1948.[1][2] Festival se každoročně koná v okolí Aldeburghu, zvláště pak v koncertní síni v nedalekém Snape Maltings. Aldeburgh je celoročním uměleckým a literárním centrem, kde se každoročně pořádá Festival poezie, několika festivalů jídla a další události.[1]

K historickým budovám města patří obecní shromaždiště ze 16. století a pevnůstka z napoleonských dob zvaná Martello Tower. Asi třetinu zdejšího bytového fondu tvoří rekreační domy, takzvané second houses neboli druhé bydlení.[3] Návštěvníky města přitahují zdejší oblázkové pláže pyšnící se Modrou vlajkou, rybářské chýše, kde se denně prodávají čerstvé ryby, zdejší kulturní nabídka a Aldeburský jachtařský klub. Dva rodinné obchody prodávající oblíbené fish and chips jsou uváděny jako jedny z nejlepších v zemi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jako tudorovský přístav získal Aldeburgh v roce 1529 za krále Jindřicha VIII. status samosprávného města. V 16. století patřil k významným anglickým přístavům a kvetl zde loďařský průmysl. Jak se však řeka Alde zanášela splavenou hlínou, nemohly zde větší lodě již kotvit a Aldeburgh přežíval převážně jen jako základna pro rybolov. Teprve v 19. století se město stalo také přímořským letoviskem. Z této doby také pochází většina jeho zvláštní architektury. Řeka Alde dnes slouží jako přístaviště Aldeburského jachtařského klubu.


Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Obecní shromaždiště[editovat | editovat zdroj]

Sluneční hodiny na stěně shromaždiště

Aldeburské obecní shromaždiště neboli Moot Hall je patrová hrázděná stavba s ochranou I. stupně, tedy výjimečného zájmu, která slouží již přes 400 let ke shromážděním a jednání městské rady. Je zde umístěna kancelář městského kancelisty a místní muzeum. Shromaždiště bylo postaveno kolem roku 1520 a roku 1654 došlo k jeho přestavbě. Cihlové a kamenné výplně v přízemí jsou pozdějšího data. V letech 18541855 prošla budova rekonstrukcí. Rekonstruováno bylo i vnější schodiště a štíty. Ve městě je dalších 64 historických budov zapsaných na Zákonný seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu.[4]


Pevnůstka Martello Tower[editovat | editovat zdroj]

Čelní pohled na pevnůstku Martello Tower

Unikátní čtyřlist pevnůstky Martello Tower stojí na pevninské šíji vedoucí ke štěrkové kose Orford Ness. Je to největší a nejseverněji stojící ze 103 anglických obranných pevnůstek zbudovaných mezi lety 1808 a 1812, aby zadržely hrozící napoleonskou invazi. Dnes je Martello Tower v péči charitativní organizace Landmark Trust a slouží k prázdninovému ubytování.[5]

Martello Tower je jedinou stavbou, jež se dochovala z rybářské vesnice Slaughden, kterou v roce 1936 pohřbilo rozbouřené Severní moře. Na Slaughdenském nábřeží poblíž pevnůstky lze spatřit pozůstatky rybářské lodi Ionia, která uvázla ve zrádném bahně řeky Alde a sloužila pak jako hausbót. Poté, co začala být nebezpečná, byla v roce 1974 spálena.

Větrný mlýn Fort Green[editovat | editovat zdroj]

Přebudovaný větrný mlýn Fort Green

Čtyřpatrový větrný mlýn na jižním konci města byl postaven v roce 1824. Roku 1902 byl přebudován na obytný dům.


Protitankové překážky z 2. světové války[editovat | editovat zdroj]

Protitankové překážky, pozůstatek z 2. světové války, se nacházejí při Slaughden Road.[6]

Lastura[editovat | editovat zdroj]

Lastura

Na Aldeburské pláži, kousek na sever od centra města, stojí socha zvaná Scallop (Lastura) zasvěcená Benjaminu Brittenovi, který se v odpoledních hodinách rád procházel po pláži. Z nerezové oceli ji vytvořila sochařka a malířka Maggi Hamblingová žijící v hrabství Suffolk. Socha je 4,6 m vysoká a byla odhalena v listopadu 2003.[7] Sestává ze dvou vzájemně propojených skořepinových lastur, z nichž každá je rozbitá. Do svislé skořápky jsou vyřezána slova: „Slyším ty hlasy, které se neutopí,“ jež jsou převzata z Brittenovy opery Peter Grimes. Socha má být vnímána vizuálně i hmatem: lidé jsou vybízeni, aby si na ni sedli a dívali se na moře.

Svislá část skořepiny je rozdělena na tři sekce sesazené v mírně odlišných úhlech, což divákovi nabízí různé vizuální efekty podle toho, odkud sochu pozoruje.

Socha vyvolává v místě spory.[8] Někteří zdejší obyvatelé soudí, že kazí pláž.[7] Byla celkem třináctkrát vandalizována graffiti či barvou.[7] Samospráva města obdržela petice za její odstranění i za její zachování.[7]

Významní obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

George Crabbe, 1818
Elizabeth Garrett Andersonová, 1900
Benjamin Britten, 1968
Peter Sinfield, 2010
  • Henry Johnson (asi 1659–1719) – „největší stavitel a majitel lodí své doby“ a poslanec za Aldeburgh, 1689–1719
  • George Crabbe (1754–1832) – básník narozený v Aldeburghu, vystupuje ve svých básních Vesnice a Městečko. V té se hovoří o rybáři jménem Peter Grimes, o němž napsal Britten stejnojmennou operu.
  • Elizabeth Garrett Andersonová (1836–1917) – první žena, která se v Británii kvalifikovala jako lékařka a chirurg, spoluzakladatelka první nemocnice obsluhované ženami, první děkanka britské lékařské školy, první doktorka medicíny ve Francii, první žena v Británii zvolená do školní rady a jako starostka Aldeburghu první starostka a smírčí soudkyně v Británii.
  • Annie Hall Cudlipová (1838–1918) – spisovatelka narozená v Aldeburghu
  • Agnes Garrettová (1845–1935) – interiérová designérka, bojovnice za ženská práva, založila společnost Ladies Dwellings Company.
  • Dame Millicent Fawcettová (1847–1929) – politická aktivistka, feministka a spisovatelka, narodila se v Aldeburghu.
  • Montague Rhodes James (1862–1936) – povídkář, paleograf a mediavelista, zakladatel tradice anglických duchařských příběhů. Zasadil děj svého příběhu Výstraha zvědavcům do „Seaburghu“ (Aldeburgh). „Zahrály“ si v něm památky jako pevnůstka Martello a hotel White Lion.
  • Joan Crossová (1900–1993) – sopranistka, režisérka a divadelní ředitelka, je pochována na městském hřbitově.
  • Gerry Fiennes (1906–1985) – železniční ředitel a autor, starosta Aldeburghu v roce 1976
  • Henry Thomas Cadbury-Brown (1913–2009) – architekt
  • Benjamin Britten (1913–1976) – do města se přistěhoval v roce 1942. S Erikem Crozierem (1914–1994) a Peterem Pearsem (1910–1986) založil Aldeburský festival a Aldeburský hudební klub. On a Pears se přestěhovali do zdejšího Červeného domu v roce 1957. Benjamin Britten zemřel v roce 1976. Pears o deset let později. Oba leží vedle sebe na hřbitově Kostela svatého Petra a Pavla v Aldeburghu.
  • Ruth Rendellová (1930–2015) – autorka thrillerů a psychologických detektivek, stvořila šéfinspektora Wexforda.
  • Biskup John Alexander Kirkpatrick Millar (* 1939) – bývalý čestný pomocný biskup londýnské diecéze a spoluzakladatel kurzů základů křesťanské víry, žije v Aldeburghu.
  • Sue Lloydová (1939–2011) – modelka a filmová a televizní herečka, hrála Barbaru Hunterovou v TV seriálu Crossroads.
  • Christine Trumanová (* 1941) – vítězka tenisového turnaje Roland Garros, finalistka Wimbledonu a US Open, žije v Aldeburghu.
  • Malcolm Bowie (1943–2007) – vysokoškolský pedagog, děkan cambridgeské Christ's College v letech 2002–2006
  • Peter Sinfield (* 1943) – umělec, básník a hudebník, zakládající člen rockové skupiny King Crimson, žije v Aldeburghu.
  • Cevanne Horrocks-Hopayianová (* 1986) – skladatelka, žije v Aldeburghu, na hranici s Thorpenessem.
  • Roy Keane (* 1971) – fotbalista, v roce 2009 se stal manažerem Ipswich Town FC a obyvatelem Aldeburghu.
  • Miranda Raisonová (* 1977) – herečka, vlastní chalupu v Aldeburghu a je členkou Aldeburského golfového klubu.
  • Isabella Summersová (* 1980) – skladatelka, producentka a remixérka, členka indierockové skupiny Florence and the Machine, je rodačkou z Aldeburghu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aldeburgh na anglické Wikipedii.

  1. a b Aldeburgh Town Council. Retrieved 9 January 2016.
  2. Archives Hub. Retrieved 7 March 2019.
  3. BROWN, Griselda Murray. Follow the music [online]. ft.com [cit. 2013-03-03]. Dostupné online. 
  4. Historic England. "Details from listed building database (1269716)". National Heritage List for England. Retrieved 30 July 2011.
  5. The Landmark Trust | Martello Tower [online]. Bookings.landmarktrust.org.uk [cit. 2012-08-07]. Dostupné online. 
  6. Tank Barrier Aldeburgh [online]. [cit. 2013-06-18]. Dostupné online. 
  7. a b c d Aldeburgh: Scallop vandal fails to cover their tracks. East Anglian Daily times. Dostupné online [cit. 4 February 2013]. 
  8. The Aldeburgh Scallop: Have your say! [online]. BBC Suffolk [cit. 2013-02-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aldeburgh na anglické Wikipedii.