Al-Suqaylabiyah

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Al-Suqaylabiyah
السقيلبية
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška220 m n. m.
StátSýrieSýrie Sýrie
Al-Suqaylabiyah
Al-Suqaylabiyah
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel17 313 (2004)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Al-Suqaylabiyah (arabsky العيللبيع As Suqailabiya) je město v Sýrii. Většina zdejších obyvatel jsou křesťané, převážně patřící k řecké pravoslavné církvi a spadající pod antiochijský patriarchát.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město bylo založeno Aramejci, a jeho název znamená v překladu „odpor“, „konfrontace“, „nebo tvrdohlavý“. Město bylo ve středověku několikrát opuštěno, naposledy po zemětřesení v roce 1157. Trvale znovuosídleno bylo až na počátku 19. století.

V reakci na znovu přeměnění bývalého křesťanského chrámu Hagia Sofia v mešitu oznámila syrská vláda Bašára al-Asada v červenci 2020 plán na vybudování repliky chrámu v Al-Suqaylabiyahu; se stavebními pracemi přislíbilo pomoci i Rusko. Stavba se má oficiálně stát „symbolem spolupráce a smíru mezi náboženstvími“. Ruský politik Vitalij Milonov prohlásil, že Sýrie je ideálním místem pro umístění repliky chrámu Hagia Sofia, jelikož „na rozdíl od Turecka jde o zemi, ve které lze vést mírový a pozitivní dialog mezi jednotlivými náboženskými skupinami.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Al-Suqaylabiyah na anglické Wikipedii a السقيلبية na arabské Wikipedii.

  1. Syria to build new Hagia Sophia with help from Russia. Middle East Monitor [online]. 2020-07-28 [cit. 2020-12-22]. Dostupné online. (anglicky)