Akvadukt Dhuis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akvadukt Dhuis
Prostor nad akvaduktem
Prostor nad akvaduktem
Základní informace
Délka toku128,61 km
Průměrný průtok0,255 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
FrancieFrancie Francie (Hauts-de-FranceAisne, Île-de-FranceSeine-et-Marne, Seine-Saint-Denis, Paříž)
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akvadukt Dhuis (francouzsky Aqueduc de la Dhuis) je podzemní akvadukt, který byl postaven v letech 18631865, aby zásoboval Paříž pitnou vodou z řeky Dhuis. Dnes slouží k zásobování pitnou vodou nejen Paříže, ale i oblasti Val d'Europe, např. Disneyland Paris. Akvadukt měří 128,61 km.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 19. století byla Paříž, vedle studen a nádrží, zásobována pitnou vodou jen z pramenů z Belleville a Le Pré-Saint-Gervais a Medicejským akvaduktem. Výstavba kanálu Ourcq v letech 18021822 zajistila významný zdroj pitné vody. První artéské studny byly ve města vyhloubeny v roce 1841. Pro rychle rostoucí pařížskou populaci však bylo třeba zajistit další zdroje. V roce 1854 rozhodli Napoleon III., prefekt Georges Eugène Haussmann a inženýr Eugène Belgrand o programu zásobování města vodou. Akvadukt Dhuis byl určen jako první stavební projekt. Dekretem ze 4. března 1862 bylo rozhodnuto o veřejném využití. Práce byly rozděleny na dvě části, začaly na konci června 1863 a proběhly velmi rychle. Voda byla do akvaduktu vpuštěna 2. srpna 1865 a pravidelná dodávka začala 1. října, kdy byl naplněn rezervoár Ménilmontant. Výstavba akvaduktu Dhuis stála 18 miliónů tehdejších franků. V roce 1889 se množství dodávané vody zvýšilo průměrně na 66 miliónů m3 ročně. V roce 1896 rezervoáry na severu Paříže zásobovaly čtvrtě Montmartre, Belleville a Passy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Akvadukt byl vybudován jako podzemní napájený vodou z řeky Dhuis, menší částí z řek Marny a Aisne. Úplná délka akvaduktu činí 128,61 km. Jeho sklon je nízký: začátek je v nadmořské výšce 128 m a klesá pouze o 20 m do nadmořské výšky 108 m. Sklon činí sice pouhých 0,10 m/km, ale je dostačující pro tok vody jednoduchým působením gravitace. Jeho průměrný průtok je 22 000 m3 / den. Vodní dílo tvoří místy zděnou chodbu vysokou 2,20 m a širokou 1,80 m. Parcely jsou majetkem města Paříže. Provoz akvaduktu řídí communauté Val d'Europe Agglomeration, která jej koupila v roce 2015 od firmy Eau de Paris.

Přívod vody pro akvadukt se nachází ve městě Pargny-la-Dhuys, v departementu Aisne, vzdušnou čarou 85 km východně od Paříže. Stavba postupně protíná jih Aisne, Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis a v Porte de Ménilmontant vstupuje do Paříže, kde končí u nádrže Ménilmontant.

Akvadukt protíná 21 údolí s hloubkou mezi 20 a 73 m pomocí několika násosek. Jeho trasa vede přes náhorní plošiny východně od Paříže. Používá zde dvě velké násosky: jednu mezi obcemi Dampmart a Chessy k překročení řeky Marny, druhou mezi Rosny-sous-Bois a Le Raincy poblíž náhorní plošiny Avron. Až do Chessy sleduje akvadukt víceméně průběh Marny na jejím jižním břehu. Od Chessy se akvadukt stáčí na sever a poté míří na východ a do Paříže.

Akvadukt má každých 500 m vybudovanou vpust umožňující kontrolu vodního díla. Zvenčí mají tvar malých staveb z betonu nebo cihel s kovovými dveřmi natřenými nazeleno. Trať je také opatřena body, udávajícími vzdálenost od napájení v Pargny-la-Dhuys. Poslední značka se nachází v Paříži naproti domu č. 10 na Avenue de la Porte-de-Ménilmontant a nese označení „1308“, tj. 130,8 km.

Akvadukt prochází celkem 59 obcemi ve 4 departmentech:

Využití[editovat | editovat zdroj]

Akvadukt nyní zásobuje vodou především Disneyland Paris v Marne-la-Vallée, pouze malá část vody je dovedena až do Paříže.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aqueduc de la Dhuis na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]