Akcjabrski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akcjabrski
Акцябрскі
Akcjabrski – znak
znak
Akcjabrski – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátBěloruskoBělorusko Bělorusko
OblastHomelská
RajónAkcjabrský
Akcjabrski
Akcjabrski
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel7 173 (2024)[1]
Správa
Vznik1954
Telefonní předvolba2357
PSČ247300
Označení vozidel3
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akcjabrski (bělorusky Акцябрскі, rusky Октябрьский) je běloruské sídlo městského typu, které se nachází v Homelské oblasti. Obec se nachází na železniční lince Babrujsk — Rabkor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rajón byl založen 31. srpna 1954, v souladu s vyhláškou předsednictva Nejvyššího sovětu Běloruské SSR, ze tří osad — Rudobelky, Rudny a Karpilovky a získala statut okresního města (namísto vesnice Karpilovka). První písemná zmínka o Rudobelce se vztahuje na k roku 1507.

Během občanské války a polské okupace mezi roky 1918—1920 se Rudobělka stala centrem tak zvané „Rudobělské republiky“.

Během Velké vlastenecké války se stalo město Akcjabrski centrem Akcjabrsko-Ljubanské partyzánské zóny. V té době na území rajónu fungovala sovětská správa, školy, elektrárny, továrny a další zařízení. V březnu a dubnu 1942 byla fašistickými jednotkami vypálena osada Rudňa, část Rudobelky a Karpilovky. V plamenech požáru zemřelo na 2 629 civilistů.

Území obce bylo od nacistů osvobozeno 27. června 1944.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel v roce 2009 činil 7 800 obyvatel. Průmysl v obci se specializuje na zpracování zemědělských surovin. V obci se nachází asi 60 firem, organizací a institucí. Po nehodě v Černobylu v roce 1986 začali do obce přicházet přistěhovalci z kontaminovaných oblastí, což vedlo k růstu populace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Октябрьский (Гомельская область) na ruské Wikipedii.

  1. Численность населения на 1 января 2024 г. и среднегодовая численность населения за 2023 год по Республике Беларусь в разрезе областей, районов, городов, поселков городского типа. National Statistical Committee of the Republic of Belarus. 28. března 2024. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]