Adolf Stránský z Griefenfelsu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf Stránský z Griefenfelsu
Narození15. dubna 1894
Orlovy, Lipnice nad Sázavou
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. října 1917 (ve věku 23 let)
Orlovské lesy, Lipnice nad Sázavou
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Příčina úmrtísebevražda
Místo pohřbeníStarý hřbitov v Lipnici nad Sázavou
Povoláníekonom, spoluzakladatel českého skautingu
Choťsvobodný
PříbuzníAntonín Benjamin Svojsík (švagr)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adolf Stránský z Griefenfelsu (též Dolfíček Stránský, 15. dubna 1894, Orlovy, Lipnice nad Sázavou2. října 1917, Orlovské lesy, Lipnice nad Sázavou) byl český ekonom, šlechtic z rodu Stránských ze Stránky a Griefenfelsu.[1] Byl výraznou oporou svého švagra A. B. Svojsíka při zakládání českého skautingu (Junák), především v oblasti překladu skautské literatury z anglických originálů a stal se tak spolutvůrcem českého skautského názvosloví.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se na Orlovské hájence u Lipnice nad Sázavou, nedaleko Německého Brodu, v rodině Josefa Eduarda Stránského a jeho ženy Hedviky, rozené Pivodové. Otec pocházel ze šlechtického roku Stránských ze Stránky a Griefenfelsu a působil zde jako lesník. Adolf navštěvoval obecnou školu v nedalekých Kejžlicích, domácím vzděláváním se mj. naučil německy, francouzsky a anglicky. Okolo roku 1908 odešel ke středoškolskému studiu ekonomie do Anglie.

Scouting[editovat | editovat zdroj]

Když se jeho švagr[2] Antonín Benjamin Svojsík, manžel jeho sestry Julie, vydal roku 1911 do Anglie, byl Adolf jeho zdejším průvodcem,[3] díky znalosti prostředí a jazyka. Po návratu do Čech vzhledem ke svým jazykovým schopnostem významně asistoval Stránský Svojsíkovi s překladem základní publikace Scouting for boys, od zakladatele skautingu Roberta Baden-Powela.

Samostatnou knihu v překladu se Svojsík rozhodl nevydat, ale již roku 1912 vydal vlastní knihu Základy junáctví, do které kromě části překladu přispěla řada dalších spisovatelů a středoškolských profesorů – M. Aleš (nakreslil obálku), A. Jirásek, K. V. Rais, dr. J. Guth-Jarkovský a další. V ní byla pak použita řada výrazů spoluvytvářená se Stránským, např. družina (Patrol) či skautský vedoucí (Scout Master).

O prázdninách roku 1912 byl u Vorlovské hájovny, nedaleko hradu Lipnice, Svojsíkem uspořádán první skautský tábor v historii českého skautingu. S jeho přípravou a průběhem Adolf Stránský rovněž pomáhal. Tábory od roku 1914 probíhaly pod hlavičkou nové organizace Junák – český skaut i v průběhu první světové války. Své zážitky z tábora na stejném místě roku 1916 popisuje v díle Skautský deník básník Jiří Wolker.

Stránský se také účastnil prvního mezinárodního setkání skautů organizovaného Powellem v létě 1913 v anglickém Birminghamu.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Roku 1917 dostal Stránský povolávací rozkaz do císařské armády s nástupem na válečnou frontu. Aby jej uchránili před bojovým nebezpečím, nechali jej jeho rodiče prohlásit za duševně chorého a zbavili jej svéprávnosti. Tuto skutečnost Adolf Stránský neunesl a 2. října 1917 spáchal v orlovských lesích sebevraždu.

Pohřben byl do samostatného hrobu na starém hřbitově v Lipnici nad Sázavou. Původní náhrobek se při rekonstrukci hřbitova ztratil, roku 2019 byl pak obnoven a opatřen pamětní deskou připomínající Stránského přínos českému skautingu a symbolem skautské lilie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stransky von Greiffenfels | Nová šlechta v českých zemích a podunajské monarchii. novanobilitas.eu [online]. [cit. 2022-06-09]. Dostupné online. 
  2. 3. oddíl skautů Junák Dvůr Králové nad Labem - Zakladatelé a osobnosti skautingu - Rodina ABS. skaut3oddildvur.estranky.cz [online]. [cit. 2022-06-09]. Dostupné online. 
  3. Svaz skautů a skautek České republiky - Bible českých skautů. www.svazskautu.cz [online]. [cit. 2022-06-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]