9-Euro-Ticket

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
9-Euro-Ticket, červen 2022
9-Euro-Tickety, které vydával Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg.
Plný vlak v Hamburku během kampaně 9-Euro-Ticket, 10. srpna 2022

9-Euro-Ticket (česky Jízdenka za 9 eur) byla speciální měsíční jízdenka pro veřejnou dopravu v Německu. Platila jeden kalendářní měsíc a bylo možné ji využít od 1. června do 31. srpna 2022. Jízdenka s celostátní platností stála 9 eur (tehdy zhruba 225 korun),[1] a byla tedy výrazně levnější než běžné permanentky. Sloužila jako úleva pro dojíždějící, ale měla také přitáhnout nové skupiny zákazníků k veřejné dopravě. Jejím (ovšem výrazně dražším) nástupcem se stala v roce 2023 jízdenka Deutschlandticket (Německá jízdenka).

Jízdenku 9-Euro-Ticket bylo možné koupit u zúčastněných dopravních společností. Prodávala se přednostně online, případně také v automatech a na přepážkách. Držitele opravňovala využívat druhou třídu místní hromadné dopravy po celém Německu. Neplatila však pro dálkové autobusy a rychlíky. Bez ohledu na den nákupu platila devítieurová jízdenka do konce kalendářního měsíce. Jízdenka platila pro jednu osobu, přeprava jízdních kol a psů probíhala v souladu s místními předpisy příslušného dopravce a mohlo být nutné za tyto služby zaplatit zvlášť. Muselo na ní být čitelně uvedeno jméno cestujícího.

Federální vláda odhadla ztrátu příjmů dopravců následkem této zvýhodněné nabídky na 2,5 miliardy eur, a tuto ztrátu dopravcům kompenzovala. Zavedení Jízdenky za 9 euro si vyžádalo novelu zákona, kterou Spolkový sněm schválil 19. května 2022 proti hlasům CDU/CSU a AfD. [2] Spolková rada změnu zákona odhlasovala 20. května 2022.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PROCHÁZKA, Tomáš. Od Rujany přes „bavorskou Šumavu“ po Alpy. Německo spouští v drahých časech superlevnou jízdenku, svézt se mohou i Češi. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2022-05-20 [cit. 2022-05-21]. Dostupné online. 
  2. https://www.hasepost.de/bundestag-gibt-gruenes-licht-fuer-neun-euro-ticket-308745/
  3. Bundesrat stimmt für Neun-Euro-Ticket, Der Spiegel, 20. Mai 2022.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 9-Euro-Ticket na německé Wikipedii.