Švábi (kniha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Švábi
AutorJo Nesbø
Původní názevKakerlakkene
PřekladatelKateřina Krištůfková
ZeměNorsko
Jazyknorština
EdiceHarry Hole
Žánrdetektivka
VydavatelAschehoug
Datum vydání1998
Český vydavatelKniha Zlín
Česky vydáno2013
Počet stran394
ISBN978-80-7473-084-9
Předchozí a následující dílo
Netopýr Červenka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Švábi (norsky: Kakerlakkene) je detektivní román z roku 1998 od norského spisovatele Jo Nesbø. Je druhý v sérii Harry Hole.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Norský velvyslanec v Thajsku je v nevěstinci na předměstí Bangkoku nalezen ubodaný k smrti. Detektiv Harry Hole je vyslán, aby pomohl thajské policii vyřešit zločin dříve než se dostane do novin. Počínaje velvyslanectvím v Bangkoku, Hole odhaluje napětí mezi diplomaty a politiky, stejně jako hanebná tajemství velvyslancovy rodiny a různých zaměstnanců ambasády. Hole se dozví, že velvyslanec prohrál velkou sumu při sázení na thajské koňské dostihy a zadlužil se notoricky známým lichvářům. Poté se svými novými thajskými kolegy pronikne do stinnějších čtvrtí města, což vede k několika násilným konfrontacím, ale k žádnému skutečnému pokroku v případu.

Hole zjistí, že nůž použitý k vraždě byl namazán sobím tukem, který používali Sámové na dalekém severu Norska, což by poukazovalo na členy norské krajanské komunity v Bangkoku. Následně narazí na norské pedofily využívající thajský sexuální průmysl, bezohledné podnikatele využívající zablokovaný dopravní systém města a skandály zachycující norskou vládnoucí Křesťanskou lidovou stranu a nedávno dosazeného premiéra. Holeovi nadřízení v Bangkoku a Oslu se rozhodli ukončit vyšetřování a poslat ho domů. Když tvrdošíjně odmítá, používají hrubší prostředky, jako jsou hrozby, vydírání a pokusy o atentát.

Překlad[editovat | editovat zdroj]

Český překlad této knihy je prací Kateřiny Krištůfkové a byl vydán v nakladatelství Kniha Zlín roku 2013.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cockroaches (novel) na anglické Wikipedii.

  1. Národní knihovna ČR NK ČR - Nesbø, Jo Švábi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]