Čertkus (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Čertkus
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Břehy Podhorní nádrže v přírodní památce Čertkus
Břehy Podhorní nádrže v přírodní památce Čertkus
Základní informace
Vyhlášení2014
VyhlásilSpráva CHKO Slavkovský les [1]
Nadm. výška694–724[1] m n. m.
Rozloha42,26 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresCheb
UmístěníHorní Kramolín
Souřadnice
Čertkus
Čertkus
Další informace
Kód5820
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Čertkus je přírodní památka nacházející se jižně od obce Horní Kramolín, podél toku říčky Teplé a na březích Podhorní nádrže. Název toto chráněné území získalo podle hojného výskytu čertkusu lučního, živné rostliny vzácného motýla hnědáska chrastavcového, který zde má jednu z největších populací v České republice. Přírodní památka zde byla vyhlášena v roce 2014 Správou CHKO Slavkovský les, která území zároveň spravuje. Rozloha lokality je 42,26 ha. Chráněné území leží z velké části v ochranném vodárenském pásmu I. stupně a je sem tedy omezený vstup.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Flora[editovat | editovat zdroj]

Vegetace je tvořena především mokřadními loukami, slatiništi, prameništi a fragmenty olšových luhů. Roste zde množství chráněných a vzácných rostlin, jako vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata), ostřice blešní (Carex pulicaris), tolije bahenní (Parnassia palustris), oměj vlčí mor pravý (Aconitum lycoctonum ssp. lycoctonum), kosatec sibiřský (Iris sibirica), tučnice obecná (Pinguicula vulgaris), bařička bahenní (Triglochin palustre), ostřice přioblá (Carex diandra), hadí mord nízký (Scorzonera humilis), prstnatec Fuchsův (Dactylorhiza fuchsii), prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), vrba rozmarýnolistá (Salix rosmarinifolia) a další.[4]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Území je pravidelným hnízdištěm bekasiny otavní (Gallinago gallinago) a chřástala polního (Crex crex). Jednoznačně nejvýznamnějším živočichem je však hnědásek chrastavcový – jeden z nejvíce ohrožených denních motýlů v Evropě. Dalším významným hmyzím druhem je kriticky ohrožený hnědásek rozrazilový (Melitaea diamina).[4]

Severozápadně od Čertkusu se nachází přírodní památka Sirňák známá svými vývěry plynů. I v přírodní památce Čertkus lze nalézt vývěry plynů a minerálních vod ústících přímo do toku říčky Teplé. Území je mozaikovitě koseno (zčásti ručně, zčásti strojově), jsou zde průběžně redukovány nálety dřevin a obnovovány staré zaniklé rybníčky.

Lokalita je typickou ukázkou dobře zachovalých mokřadů Tepelska.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PP Čertkus [online]. AOPK ČR [cit. 2015-04-07]. Dostupné online. 
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  3. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].
  4. a b Plán péče o přírodní památku Čertkus na období 2012-2022 - návrh na vyhlášení [online]. Správa CHKO Slavkovský les, 2014 [cit. 2015-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Tájek P. (2010): Flóra a vegetace Evropsky významné lokality Podhorní louky. Flora and vegetation of the Podhorní louky – an important botanical locality of the Tepelské vrchy region. – Sborník muzea Karlovarského kraje 18 (2010): 173-210.
  • Tájková P. (2013): Čertkus – zaklínadlo, životadárná bylina, nebo ještě něco jiného? – Arnika, přírodou a historií Karlovarského kraje, 1 (2013): 2–5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]