Černobylská cesta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černobylská cesta (2014)

Černobylská cesta[1] (v běloruštině : Чарнобыльскі шлях / Čarnobylski Šlach, v ukrajinštině: Чорнобыльский шлях) je každoroční shromáždění, které 26. dubna pořádá opozice v Bělorusku jako připomínku černobylské katastrofy. Poprvé se konala v roce 1989 s požadavky na zvýšení úsilí o odstranění následků katastrofy.[2] Toho roku asi 30 000 účastníků pochodovalo od hodinářské továrny v Minsku přes centrum města na Náměstí Nezávislosti, kde pak uspořádali shromáždění.

V roce 1996 se v běloruském Minsku uskutečnila největší Černobylská cesta u příležitosti 10. výročí černobylské havárie. Byla to první Černobylská cesta za Lukašenkova prezidentství. Asi 50 000 lidí se shromáždilo poblíž Akademie věd a pochodovalo na Třídu nezávislosti (Praspekt Nezaliežnasci), hlavní minskou ulici. Došlo k mnoha střetům s policií, demonstranty rozehnal speciální policejní jednotky OMON a mnoho politických aktivistů protestujících proti Lukašenkově režimu bylo zadrženo. Mezi zadrženými byli novináři a opoziční vůdci, jmenovitě Jury Chadyka, Ljavon Barščejski, Vjačaslau Sjučyk či Vincuk Viačorka.

Po tomto shromáždění opoziční vůdce Zjanon Paznjak opustil zemi. Pracovníci Literárního muzea Maksima Bahdanoviče začali pomáhat zatčeným a jejich rodinám, a tak vzniklo Centrum pro lidská práva Viasna.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chernobyl Way na anglické Wikipedii.

  1. ČTK. Alexijevičová: Zopakování Černobylu a Fukušimy je nevyhnutelné. Deník.cz. 2016-04-21. Dostupné online [cit. 2023-04-25]. 
  2. History of Chernobyl Way. Voice of Belarus [online]. 2021-05-02 [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (anglicky)