¡Basta Ya!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

¡Basta Ya! („Už toho bylo dost!“) byla španělská nevládní organizace vzniklá za účelem boje proti terorismu, ku podpoře jeho obětí a k obraně právního státu, španělské ústavy a autonomie Baskicka. ¡Basta Ya! fungovala jako protiváha ETA.

Vznik a činnost[editovat | editovat zdroj]

¡Basta Ya! vznikla v roce 1998 za podpory občanského sdružení Foro Ermua, Foro El Salvador, Denon Artea a Asociación Víctimas del Terrorismo. Skupina se vyznačovala obranou lidských práv a základních svobod, jakož i pravidelnými mírovými shromážděními a svoláváním demonstrací. Jednou z iniciativ bylo pravidelné shromáždění v San Sebastiánu (každý první čtvrtek v měsíci). Cílem bylo přesvědčit obyvatelstvo k zavržení terorismu ETA, ale také poukázat na obtížné postavení Basků odmítajících nacionalistické myšlenky ETA.

První velká demonstrace se konala v San Sebastián 19. února 2000, a to za právo vyznávat i jiné než nacionalistické ideály, na podporu všech obětí terorismu a násilí a proti beztrestnosti pachatelů těchto činů. Navzdory výhružným plakátům namířeným proti organizátorům se protestu zúčastnilo více než 10 000 osob.

V dubnu 2001 během volební kampaně baskického autonomního území ¡Basta Ya! podpořila ústavní kandidáty Jaime Mayora Oreja a Nicoláse Redonda.

V květnu 2003 platforma vydala Manifest Aunque, v němž poukázala na nedemokratické podmínky právě proběhlých komunálních voleb v Baskicku a Navaře.

Největší akcí ¡Basta ya! byla demonstrace konající se v San Sebastiánu 13. prosince 2003 na obranu statutu autonomie Baskicka a španělské ústavy z roku 1978, které se zúčastnilo více než 100 000 lidí.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 získala skupina Sacharovovu cenu.[1]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Známými členy organizace byli Joseba Pagazaurtundúa (zabitý ETA v roce 2003), Maite Pagazaurtundúová, Consuelo Ordóñez, Mikel Azurmendi, Iñaki Ezkerra, Agustín Ibarrola, María San Gilová, Rosa Díezová či Fernando Savater.

Časopis[editovat | editovat zdroj]

Od září 2001 do dubna 2005 vydávala ¡Basta Ya! každé dva měsíce časopis Hasta Aqui.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Organizace byla rozpuštěna v roce 2007. Její vůdci Carlos Martinez Gorriaran, Juan Luis Fabo, Rosa Díezová a Fernando Savater vytvořili novou politickou stranu Unión, Progreso y Democracia (UPyD).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ¡Basta Ya! na španělské Wikipedii.

  1. 20 let Sacharovovy ceny: ocenění odvahy a sebeobětování
  2. Sakharov Prize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. S. 44. (anglicky)