Website

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Například wikipedie, ta je webovou stránkou.

Website (nebo web site, běžně též web, řidčeji webové místo, anglicky doslova „místo v pavučině“) označuje kolekci webových stránek, obrázků, videí a ostatních souborů, které jsou uloženy na jednom nebo více webových serverech a jsou dostupné pomocí Internetu. Stránky website jsou obvykle dostupné z jednotného URL, na které je zobrazena domácí stránka. Z domácí stránky bývají ostatní stránky website dostupné pomocí odkazů. Pro tyto soubory je společné to, že (přestože mohou být fyzicky na více místech) tvoří jeden logický celek – co do obsahu, účelu, majitele, administrace, obchodního modelu (u komerčních websites) a dalších.

Stránky na webových serverech vytvářejí World Wide Web. Některé stránky nejsou dostupné volně, ale jen po zaplacení poplatku, znalosti přihlašovacího jména a hesla a podobně, případně jsou dostupné jen uvnitř Intranetu.

Každá website má přiřazenou svou adresu v síti internet tzv. internetová doména, která se dělí na domény prvního druhého a třetího řádu. Doména prvního řádu je buď národní doména (pro Česko .cz, Slovensko .sk, …), popřípadě regionální (.eu), a nebo doména zaměřená podle typu obsahu (.info, .org, .net a další).

Za doménu druhého řádu se považuje adresa ve tvaru www.adresadomeny.cz, kde cz je příklad domény nejvyššího řádu a doménou druhého řádu je zde adresadomeny. Doménu druhého řádu lze (pokud je volná) volně registrovat u některého z registrátorů. Správcem domény .cz je CZ.NIC, který též eviduje registrátory domén II. řádu v této doméně.[1]

Za doménu třetího řádu se považuje adresa ve tvaru www.poddomena.adresadomeny.cz nebo jenom poddomena.domena.cz, přičemž doménou třetího řádu je zde poddomena.

  • Domény nejvyššího řádu vydává a spravuje organizace IANA.
  • Doména druhého řádu lze (pokud je volná) volně registrovat u některého z registrátorů (viz odkazy).
  • Doménu třetího řádu lze založit pouze z platné a registrované domény druhého řádu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.nic.cz/whois/registrars/ – seznam registrátorů pro národní doménu .cz

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]