Victorinox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victorinox
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1884
ZakladateléKarl Elsener a Nicholas Elsener
SídloIbach, Kanton Schwyz, Švýcarsko
Adresa sídlaIbach, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéCarl Elsener junior
(Prezident, CEO & Chairman)
Charakteristika firmy
Rozsah působenícelosvětově
Oblast činnostimetalurgie a knife manufacturer
Produktynože, hodinky, cestovní výbava, móda, parfémy, svítilny
Provozní zisk485 Milionů CHF (2008)
Zaměstnanci1,700 (2009)
MajitelElsener
Dceřiná společnostWenger
Identifikátory
Oficiální webwww.victorinox.com
LEI549300GAROZIHUL8QM24
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zavřený nůž, s typickým logem na střence

Victorinox AG je firma vyrábějící především nože (švýcarské nože), která byla založená v Ibachu (část města Schwyz) ve Švýcarsku roku 1884. Od roku 2005, kdy koupila konkurenční společnost Wenger, se stala jediným dodavatelem víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.

Stručná historie[editovat | editovat zdroj]

První švýcarský armádní nůž z roku 1891, výrobce Wester & Co Solingen

1884 – Tohoto roku byla společnost založena ve městě Ibach ve Švýcarsku. Jejím zakladatelem byl tovaryš Karl Elsener, který pracoval v Paříži a později v německém městě Tuttlingen. Energii pro leštící a brousící stroje dodávalo vodní kolo na potoku Tobelbach.
1891 – Společnost začala dodávat nože pro švýcarskou armádu.
1897 – 12. června byl patentován švýcarský důstojnický a sportovní nůž.
1909 – Vzniká znak Victorinox (bílý kříž na červeném štítu), kterým jsou označeny všechny nože vyráběné od tohoto roku. Znak sloužil jako rozeznaní originálního nože od padělku a používá se dodnes. Dochází také ke změně názvu společnosti na Victoria podle jména matky majitele, která v tomto roce zemřela.
1921 – Do výroby byla zavedena nerezová ocel (zkráceně známá jako "inox"). Spojením jména Victoria se slovem "inox" vznikl nový název společnosti - Victorinox.
1945 – Po 2. světové válce nakoupili Spojené státy americké Švýcarské důstojnické nože pro vojáky a úředníky americké armády, námořnictva a letectva. Američané nožům říkali "Swiss Army Knife" a tento název je dodnes používán ve všech anglicky mluvících zemích.
1969 – Společnost získala novou pětipatrovou budovu, kde vyráběla domácí a profesionální nože.
1980 – Došlo k největší expanzi podniku. Výrobní, kancelářské a skladovací prostory se zvýšily z 11 000 m2 na 27 000 m2. Pracovalo zde 730 zaměstnanců a roční tržby přesáhly 65 miliónů švýcarských franků.
1989 – Společnost uvedla na trh v USA Swiss Army Watches (hodinky švýcarské armády), které zaznamenaly velký úspěch.
1992 – V Japonsku byla založena první prodejní pobočka. V následujících letech vznikly další dceřiné firmy v Mexiku, Brazílii, Polsku, Číně, Vietnamu a Chile.
1999 – Založením Victorinox Watch SA v Bonfolu znamenalo expanzi Hodinářského odvětví. Za účelem posílení značky Victorinox a zvýšení její přitažlivosti se začala rozvíjet linka cestovní výbava. Výroba byla možná pouze s licencí, která kladla vysoké nároky na kvalitu.
2000 – Byla zřízena Victorinox Foundation (Nadace Victorinox), jejímž hlavním cílem bylo poskytovat jistotu zaměstnání v dlouhodobém horizontu a zajistit finanční nezávislost.
2001 – Vznikla oděvní kolekce podnikání a volného času určená pro severoamerický trh, která poskytovala zákazníkům stejnou kvalitu jako švýcarské armádní nože. Všech pět kategorií produktů (nářadí, domácí a profesionální nože, hodinky, móda a cestovní výbava) se poprvé společně představili ve vlajkovém obchodě v Soho v New Yorku.
2002 – Victorinox se stala jediným akcionářem společnosti Swiss Army Brands Inc. v USA.
2005 – 26. dubna společnost převzala konkurenční firmu Wenger SA. Tím se Victorinox dostala na pozici jediného výrobce a dodavatele víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu.
2006 – Továrna na hodinky se přesunula do Porrentruy. Společnost měla asi 900 zaměstnanců, kteří za rok vyrobili zhruba 34 000 švýcarských armádních nožů, 38 000 kusů multifunkčního nářadí a 30 000 kuchyňských a domácích nožů. Přibližně 90 % výrobku se vyvezlo do více než 100 zemí.
2007 – Victorinox založila novou společnost Victorinox Swiss Army Fragrance AG. Bývalá parfémová linka společnosti Wenger přemístěna a označena emblémem Victorinox.
2008 – V New Bond Street v Londýně byl otevřen první evropský značkový obchod Victorinox.
2009 – Společnost má přes 1 700 zaměstnanců po celém světě a její roční tržby se pohybují okolo 500 miliónů švýcarských franků.

Švýcarské armádní nože[editovat | editovat zdroj]

Victorinox Tinker má místo vývrtky křížový šroubovák

Jedná se o nejznámější produkt společnosti Victorinox. Jsou to malé zavírací multifunkční nástroje, které jsou kromě nože vybaveny dalšími nástroji, například otvírákem na konzervy, lupou, nůžkami, pilkou nebo pilníkem. Vyrábí se v mnoha kombinacích, velikostech, tvarech a barvách střenek.

Typickým výrobkem je Victorinox Spartan se dvěma vrstvami želízek a délkou v zavřeném stavu 91 mm. Obsahuje malý a velký nůž, plochý šroubovákotvírákem láhví, šroubovák na křížové šrouby s otvírákem konzerv, na hřbetní straně vývrtkou a výstružníkem. Rukojeť má příložky z temně červeného cellidoru (celulózový plast), ve kterých jsou zasunuty pinzeta a plastové párátko.

Další produkty[editovat | editovat zdroj]

  • Kuchyňské nože
  • Hodinky
  • Cestovní výbava – do této kategorie patří cestovní tašky a batohy
  • Móda
  • Parfémy

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]