Soubor:Skuteč, CZ160818-013.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 896 × 3 672 pixelů, velikost souboru: 6,21 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Skuteč, public domestic airport with a grassy airfield. Photo location - Czechia, town Skuteč, airport, elevation point Remondštangle (492,47 m. above sea).
Čeština: Skuteč, veřejné vnitrostátní letiště s travnatou letištní plochou. Foto lokace - Česko, Skuteč, výškový bod Remondštangle (492,47 m n.m.).
Faktografie CZ: Provozní objekty s řídící a kontrolní věží letiště. Vznik letiště se váže na rozhodnutí Československé armády z 30. let 20. století o vybudování vojenských polních letišť pro posilové letectvo zahraničních armád v případě válečného konfliktu mezi nacistickou tzv. Třetí říší a republikou Československou. Pro letiště byla vybrána lokalita Žďárecké na návrší Humperky v katastrálním území Skutče a navazující lokalita Dolívka (někdy označována jako vzdálenější Šenkýřka) na katastrálním území Předhradí. Výstavba letitě byla zahájena v roce 1937 a stavba dokončena v roce 1939, kdy však bylo okupováno zbývající území Čech, Moravy a Slezska německou brannou mocí (Wehrmacht) a skutečské letiště obsazeno jejím letectvem (Luftwaffe), které provozní zázemí letiště rozšířilo pro výcvik pilotů v letecké škole dislokované v Pardubicích. Po skončení II. světové války bylo letiště převedeno v roce 1945 do majetku Aeroklubu, který na něm zahájil sportovní létání. V roce 1953 se na letišti konala první soutěž v bezmotorovém létání a letiště se stalo svého druhu největším letištěm s travnatou letištní plochou ve východních Čechách. V roce 1966 bylo rozhodnutím státních orgánů zrušeno a letištní plocha a provozní budovy přiděleny do užívání zemědělským organizacím. Dne 21.8.1968 bylo letiště v ranních hodinách obsazeno polskou vrtulníkovou jednotkou v rámci invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejší Československé socialistické republiky. Po roce 1989 došlo k obnovení činnosti Aeroklubu České republiky ve Skutči a k výstavbě nových provozních budov, neboť původní se staly součástí firemních aktivit.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 49′ 34,78″ s. š., 16° 00′ 12,21″ v. d.  Heading=350° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo

Informace 2015-12-09: Skuteč, veřejné vnitrostátní letiště http://www.letisteskutec.cz/p.php?p=letiste

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°49'34.781"N, 16°0'12.208"E

směr pohledu: 350 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná29. 11. 2016, 15:37Náhled verze z 29. 11. 2016, 15:374 896 × 3 672 (6,21 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používají následující 2 stránky:

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata