Soubor:Krajem Chrudimky, CZ171231-022.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(2 230 × 4 139 pixelů, velikost souboru: 2,71 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Homeland trail of the Region of Chrudimka River, the municipality "Kameničky", the point marked with the number 2 on the information board (only czech). At the homeland trail is point No. 3 with name "Vojtech's" hill away 0.9 km. Photo location: Czechia, Pardubice Region, municipality Kameničky.
Čeština: Vlastivědná stezka Krajem Chrudimky, obec Kameničky, stanoviště označené číslem 2 na informační tabuli. Na vlastivědné stezce je stanoviště 3 s názvem Vojtěchův kopec vzdálené 0,9 km. Foto lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Kameničky, Kameničská vrchovina (90°).
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 44′ 03,38″ s. š., 15° 58′ 28,29″ v. d.  Heading=90° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Faktografie – doplnění textu na informační tabuli:

Kostel Nejsvětější Trojice v letech 1764–1766 vystavěn v barokním stylu na místě původně dřevěného a v roce 1855 zřízena v Kameničkách samostatná fara. Prvním farářem se stal P. Josef Pardus, působil v Kameničkách již od dubna roku 1851 až do své smrti v červenci 1892, pohřben je v areálu kostela u hlavního vchodu (nikoliv jak je uvedeno v textu informační tabule na novém hřbitově, ten byl nad farou zřízen až počátkem 20. století). Kameničky leží v oblasti rozsáhlého prameniště řeky Chrudimky, podle kamenitého koryta řeky se do 17. století nazývala Kamenice a od ní údajně odvozen název původně osady. Souvislost obce s vodním tokem se objevuje ve znaku Kameniček jako modrý vydutý hrot v červeno-stříbrně polceném štítu. Součástí vlajky obce je modrý pruh spolu se třemi zelenými kopci, symboly vyjadřují souvislost s krajinou, ve které obec leží. Obec uváděna v roce 1350 v souvislosti s Biskupstvím litomyšlským, v roce 1392 náležela k panství rychmburskému, v roce 1485 zmiňována pod názvem Rejchlova Kamenice. V Kameničkách tvoří pravostranný přítok Chrudimky méně vydatný Jeníkovský potok, pramenící pod vrcholem sedla (678 m) mezi vrchy Pešava (697 m) a Na kopci (681 m). Chrudimka v úzkém korytě v průběhu Kameničkami napájí vodou na jihozápadním okraji obce rybník Groš spolu s málo vydatným Chlumětínským potokem. Na katastrálním území obce také rybník Krejcar, byl vyhrabán v oblasti rozsáhlých vlhkých luk, rybník pojmenován podle sídelní lokality Krejcar, části obce Chlumětín, na jehož katastrálním území se částí plochy nachází.

Externí odkazy:

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°44'3.383"N, 15°58'28.290"E

směr pohledu: 90 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná6. 1. 2018, 11:55Náhled verze z 6. 1. 2018, 11:552 230 × 4 139 (2,71 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata