Soubor:Kameničská vrchovina - vrchol U Oběšeného, CZ160420 - 01.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 896 × 2 969 pixelů, velikost souboru: 3,18 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: The hill with the Czech name "U oběšeného". Geographical name in czech written form "U oběšeného" is the standard name of the geographic object of hill type, its peak lies an altitude of 737.4 m and located on the cadastral area "Svratouch" in the Chrudim District, belong to the Pardubice Region in the Czech Republic. The highest peak of the Iron Mountains lies in the south-eastern part of the mountain range with name "Sečská" Highlands, in the geomorphological district "Kameničská" Highlands. Photo-location: Czechia, Pardubice Region, the village of "Svratouch".
Source of information:
  • State Administration of Land Surveying and Cadastre – website, see
Čeština: Kopec U oběšeného. Zeměpisný název (oronymum) v písemné podobě U oběšeného je standardizované jméno geografického objektu typu kopce, jeho vrchol v nadmořské výšce 737,4 m se nachází na katastrálním území Svratouch v okrese Chrudim, náleží do Pardubického kraje v České republice. Nejvyšší vrchol Železných hor leží v jihovýchodní části pohoří nazvané Sečská vrchovina, v geomorfologickém okrsku Kameničská vrchovina. Foto-lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Svratouch, louka pod vrcholem (130°), ve vzdálenosti cca 400 m k trigonometrickému bodu U oběšeného.
Zdroj informací:
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 44′ 08,68″ s. š., 16° 00′ 56,55″ v. d.  Heading=130° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Další informace:

Zeměpisný název U oběšeného je uveden ve státním mapovém díle a databázích Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, informace jsou dostupné on-line na tzv. Geoportálu, jedná se o standardizované jméno geografického objektu typu kopce a jeho vrcholu. Zeměpisný lexikon ČR – Hory a nížiny (str. 466), vydaný Agenturou ochrany přírody a krajiny v Brně v roce 2006, představuje vrch jako nejvyšší bod současně ve třech geomorfologických jednotkách, Železné hory (celek, uvedeno na přiloženém opravném lístku v publikaci), Sečská vrchovina (podcelek) a Kameničská vrchovina (okrsek). Kopec leží na katastrálním území Svratouch, v obci je místně pojmenován Na panenkách, pravděpodobně podle neobdělávaných pozemků na původních, tzv. panenských loukách (v písemné podobě označován v obci také Na Panenkách). Vrchol uveden v turistické mapě Žďárské vrchy, vydané v roce 2013 v edici Klubu českých turistů (mapový list č. 48, měřítko 1:50 000), v podobě U Oběšeného (nestandardizované jméno). Od roku 1970 překrývá celou plochu kopce Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy a od roku 1978 také chráněná oblast přirozené akumulace vod stejného názvu (CHOPAV). Vrcholovou část tvoří převážně vlhké louky, s panoramatickým výhledem do všech světových stran. V rozhledu na jih (Žďárské vrchy s nejvyšším vrcholem Devět skal) brání částečně stromořadí jehličnanů. Směrem na sever rozhled omezen stromy v lesní lokalitě Humperky a v polesí Stará Obora, nad vrcholky stromů lze za příznivých podmínek (počasí, dalekohled) vidět hřeben Orlických hor, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku. Na jihovýchod od vrcholu zástavba obce Svratouch se sídelní lokalitou Karlštejn na stejnojmenném vrchu (784 m n. m.), v dohledu také část města Svratky. Na jihozápadě oblast kolem Herálce, s vrcholy Žákova hora, Otrok, Šindelný a Kamenný vrch aj. Od severozápadu ve svahu vrcholové části cesta loukami (na fotografii), spojuje obec Svratouch a osadu Paseky (část obce Chlumětín). Polní cesta velkým obloukem míjí rozsáhlý mokřad (v záběru vlevo jeho malá část, je nejvýše položenou v prameništi řeky Krounky). Přibližně 750 m severozápadně od vrcholu, v okrajové části lesní lokality Humperky, vyvěrá Filipovský pramen řeky Chrudimky. V oblasti Sečské vrchoviny je významnou řekou (zdroj vodní energie a vodohospodářské využití, včetně úpravy na pitnou vodu). Vrcholovou částí kopce prochází hlavní evropské rozvodí Labe – Dunaj, dělící umoří Severního moře (povodí Labe) a Černého moře (povodí Dunaje). Vrchol je nejvyšším bodem orografické rozvodnice dílčího povodí Chrudimky s prameništěm řeky. Pod vrcholem zeleně značená turistická trasa Klubu českých turistů (úsek Čachnov – Filipovský pramen řeky Chrudimky – Kameničky).

Errata:

V části názvu souboru chybně uvedená písemná podoba pojmenování vrcholu. Po předložce, místo velkého písmene u přídavného jména, má být správně malé písmeno, v souladu se standardizovaným jménem geografického objektu, publikovaném ve státním mapovém díle a databázích Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, působícím na základě zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech České republiky.

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°44'8.678"N, 16°0'56.549"E

směr pohledu: 130 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná24. 4. 2018, 15:42Náhled verze z 24. 4. 2018, 15:424 896 × 2 969 (3,18 MB)PEPanMírný ořez snímku v horní části a snížení šumu autorem fotografie.
22. 9. 2016, 16:05Náhled verze z 22. 9. 2016, 16:054 896 × 3 538 (4,27 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata