Sela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o izraelské stavební firmě. Další významy jsou uvedeny na stránce Sela (rozcestník).

Sela (hebrejsky: סלע, doslova Skála, celým jménem Sela chevrat le-šikun, סלע חברה לשיכון, doslova Stavební společnost Sela) je stavební firma v Izraeli.

Vznikla jako satelitní organizace při odborové centrále Histadrut ha-ovdim ha-le'umit napojené na pravicové revizionistické hnutí.[1] Byla založena roku 1945, kdy se odborový svaz Histadrut ha-ovdim ha-le'umit rozhodl zřídit stavební podnik pro zajištění bydlení pro své členy. Firma se podílela od té doby na vzniku desítek bytových souborů pro desítky tisíc lidí v celém Izraeli. Celkem postavila 1382 bytů na soukromých a 3185 bytů na veřejných pozemcích. Obytné soubory zbudovala ve městech Tel Aviv, Rišon le-Cijon, Nes Cijona, Rechovot, Bat Jam, Kirjat Ono, Cholon, Bnej Brak, Ramat Gan, Petach Tikva, Herzlija, Netanja, Chadera, Jeruzalém a Akko. Další byty vyrostly v rozptýlených lokalitách na jihu státu.[2]

Protiváhou a konkurentem stavební společnosti Sela je podnik Solel bone, zřízený levicové a centristicky orientovanou odborovou centrálou Histadrut.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LOUVISH, Misha (ed). Facts about Israel 1964/65. Jeruzalém: Ministry for Foreign Affairs, 1964. S. 122. (anglicky) 
  2. סלע חברה לשיכון בע"מ [online]. www.sela-ltd.co.il [cit. 2011-06-09]. Dostupné online. (hebrejsky) [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]