Saga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o japonském císaři. Další významy jsou uvedeny na stránce Saga (rozcestník).
Saga
Japonský císař
Doba vlády809823
Narození3. října 786
Úmrtí24. srpna 842 (ve věku 55 let)
PohřbenKjóto
PotomciNinmjó, Seishi-naishinnō, Nariyoshi, Minamoto no Sadamu, Minamoto no Shizumu, Jinshi-naishinnō, Minamoto no Tokiwa, Minamoto no Akira, Minamoto no Kiyoshi, Minamoto no Hiraku, Uchiko-naishinnō, Minamoto no Makoto, Minamoto no Hiromu, Minamoto no Yutaka, Minamoto no Ikeru, Minamoto no Yasushi, Tóru Minamoto, Minamoto no Tsutomu, Minamoto no Kiyohime, Hideyoshi-shinnō, Yoshiko-naishinnō, Tadayoshi-shinnō, Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ110316160, Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ17214243 a Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ110320908
OtecKammu
MatkaFudžiwara no Otomuro
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saga (786842) byl japonským císařem v letech 809823 coby v pořadí 52. japonský císař dle tradičního seznamu japonských císařů. Byl druhým synem císaře Kammua a mladším bratrem císaře Heizeie, který byl jeho předchůdcem. Ve 14. roce své vlády císař Saga abdikoval ve prospěch svého mladšího bratra Ótoma, pozdějšího císaře Džunny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Saga byl znalcem čínské klasiky. Podle legend byl prvním japonským císařem, který pil čaj. Byl také známým a velmi zručným krasopiscem. Poté, co císař Heizei onemocněl a vzdal se trůnu, stal se Saga jeho nástupcem. Ale i Saga po svém nástupu na trůn brzy onemocněl. To dalo Heizeiovi záminku k podněcování rebelie proti císaři, kterou bleskově potlačily síly loajální císaři Sagovi vedené šógunem Tamuramarem Sakanouem.

Saga byl velkým podporovatelem buddhistického kněze Kúkaie, kterému pomohl se zřízením buddhistické školy Šingon tím, že ho roku 823 pověřil dostavbou chrámu Tódži v hlavním městě Heian-kjó (dnes Kjóto).

Saga měl celkem 49 dětí s nejméně 30 ženami. Například jeho 7. syn Makoto Minamoto je považován za zakladatele klanu Minamotů. Toto příjmení však dostala i řada dalších císařových synů (např. Tokiwa Minamoto či Tóru Minamoto), čímž byli odstraněni z dědické posloupnosti.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Japonští císaři
Předchůdce:
Heizei
809823
Saga
Nástupce:
Džunna