Rodeo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o kovbojském sportu. Další významy jsou uvedeny na stránce Rodeo (rozcestník).
Jízda na býkovi

Rodeo (z lat. rotare, špan. ródeár – otáčet, obtáčet) je tradiční sport severoamerických kovbojů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rodeo bylo původně termínem pro shánění dobytka, jeho oběhnutí a sražení dohromady (dnes v angličtině round up), prováděné před značkováním. V dnešním slova smyslu začalo jako neformální soutěž mezi kovboji a stala se z něj hlavní atrakce veřejných trhů po shánění dobytka. První rodeo, za které se platilo vstupné, se konalo v Proscotte ve státě Arizona v roce 1888.

Disciplíny[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv současné dobytkářství již nepotřebuje kovboje s jeho zvláštními zručnostmi, jeho umění přežívá v představeních pro diváky – rodeích, kde se uskutečňují soutěže založené na úkonech, které byly kdysi denním chlebem a běžnou součástí života kovbojů. Na rodeu se soutěží v ježdění na divokých koních, kteří jsou buď neosedlaní (bareback bronco riding) nebo osedlaní (saddle bronco riding), v ježdění na divokých býcích (bull riding), v chytání telat do lasa a jejich svázání na čas (roping), v povalení býčka skokem ze sedla (steer wrestling), v oddělování krav (cutting) a v dostizích polních kuchyní (stampede).

Kromě toho na rodeích mohou být jako doplňkové disciplíny závody kolem sudů (barrel racing) a tyčí (pole bending), které v Česku jezdí senioři i junioři, případně jiné westernové disciplíny, které jsou dostatečně divácky atraktivní.

Rodeo v České republice[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1993 pořádá Rodeo Corral WI-CZ (samostatná organizační jednotka neziskové organizace Westerners International-CZ) turnaje v rodeu i v České republice.[1] Rodeo Corral byla první v České republice s plně schváleným programem a splňující veškerá pravidla a soutěžní řády v souladu se zákony České republiky. Již několik let pořádá tyto dva jezdecké seriály:

  • o Mistra České republiky v rodeu
  • Pohár Dyka Krchova juniorů

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie rodea v ČR. ceskerodeo.cz [online]. [cit. 2023-06-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]