Klášter Ostrog

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ostrog (klášter))
Klášter Ostrog
Pohled na Ostrog
Pohled na Ostrog
Lokalita
StátČerná HoraČerná Hora Černá Hora
Souřadnice
Map
ZakladatelVasilije Ostrožský
Odkazy
Webmanastirostrog.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Ostrog je monastýr (klášter) srbské pravoslavné církve, zasazený do skály nedaleko od Nikšiće v Černé Hoře. Zasvěcen je svatému Vasiliji Ostrožskému. Díky tomu, že je sevřen okolními skalami, je z něj velkolepý pohled na okolní nížinu Bjelopavlića.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dějiny kláštera zasahují až do 17. století. Tehdy jej založil hercegovinský metropolita Vasilij. Ten zde také i v roce 1671 zemřel a jeho tělo zde bylo uloženo do relikviáře, který se nyní nachází v kostele Matky Boží. Klášter byl přebudován do současné podoby v letech 19231926, po rozsáhlém požáru, který většinu celého komplexu těžce poničil.

Ke klášteru patří ještě dva kostely, které se nacházejí pod hlavní budovou (jedná se o kostel sv. Vavedenja a kostel sv. Krista). Interiér prvního z kostelů je vyzdoben freskami ze 17. století.

Dnes je Ostrog poutním místem mnohých Srbů, kteří sem pořádají náboženské poutě hlavně v období svátků; je to jedna z nejvýznamnějších pravoslavných staveb na celém Balkáně. Navštěvují jej však také turisté.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]