Filip Maxmilián Opiz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Opiz)
Filip Maxmilián Opiz
Narození5. června 1787
Čáslav
České královstvíČeské království České království
Úmrtí20. května 1858 (ve věku 70 let)
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Alma materČeské vysoké učení technické v Praze
Povoláníentomolog, botanik a mykolog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filip Maxmilián (Philipp Maximilian) Opiz (5. červen 1787, Čáslav[1]20. květen 1858, Praha) byl českoněmecký lesník a přírodovědec, jeden z nejvýznamnějších českých botaniků 19. století.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1819 založil v Praze tehdy naprosto unikátní Výměnný ústav pro výměnu herbářových položek (německy Pflanzentausch-Anstalt). Tento jeho ústav pak vydával v letech 18231830 periodikum Naturalientausch[2], které se stalo významným taxonomickým a floristickým zpravodajem.

V letech 1838 až 1843 byl jedním z tvůrců díla Oekonomisch-technische Flora Böhmens, jehož editorem byl Bedřich Všemír von Berchtold.

Opiz sám byl zejména vynikající botanik soustřeďující se na taxonomii a dokázal rozlišit taxony, které byly definitivně rozpoznány a ustaveny až ve 20. století.

Národnímu muzeu v Praze odkázal finanční fond na nákup přírodovědných sbírek, z něhož se až do 20. let čerpaly částky v řádech desítek tisíců korun[3]

Filip Maxmilián Opiz má v Mezinárodním rejstříku jmen rostlin zkratku Opiz..[4]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Otec Filipa Maxmiliána Opize, Johann Ferdinand Opiz (1741-1812), patřil mezi osvícence. Na studiích v jezuitské koleji byl jeho spolužákem pozdější profesor matematiky (známý též z Jiráskova F. L. Věka) Stanislav Vydra. Po studiu práv, stal sekretářem knížete Karla Egona Fürstenberka; v roce 1775 se stal finančním úředníkem v Čáslavi. dopisoval si s významnými osobnostmi své doby jako Giacomo Casanova, Josef Dobrovský a další. Je autorem tzv. válečné hry simulující taktiku i strategii války. Opiz do své válečné hry poprvé vložil prvky statistiky a pravděpodobnosti, když v ní zavedl házení kostkami.[5]

Bratr Jiří Emanuel Opitz (1775–1841) byl malíř. Dcera Augusta Opizová (1817–1875) se nikdy neprovdala, působila jako dobročinná pracovnice a spolková činovnice dámských spolků.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Pamětní deska v Čáslavi z roku 1883

Vlastní dílo:

V edici Bedřichem Všemírem von Berchtold:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. [1] digitalizovaná čísla 1 až 10 periodika Naturalientausch na stránkách http://books.google.cz
  3. F.Saturník, Národní museum za války a po válce. Praha 1924, finanční přehled na s. 92-96.
  4. BRUMMITT, Richard Kenneth; POWELL, C. E. Authors of Plant Names. Kew: Royal Botanical Gardens, 1992. Dostupné online. ISBN 1-84246-085-4. (anglicky) Mezinárodní rejstřík jmen rostlin je zapracován do seznamu botaniků a mykologů dle zkratek. 
  5. OPIZ, Johann Ferdinand. Das Opiz´sche Kriegsspiel... [online]. Vojenský historický ústav [cit. 2021-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]